spot_img

Obilježena Krsna slava Crkvene opštine Brčko – Vidovdan

Published:

- Advertisement -

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u brčanskom naselju Srpska Varoš povodom krsne slave crkvene opštine Brčko – Vidovdana.

Nakon litugije, uslijedila je litija ulicama grada, te rezanje slavskog kolača i posluženje ispred hrama.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, koji je prisustvovao proslavi, kaže da je Vidovdan praznik srpskog jedinstva koji simbolizuje moralno uzdizanje Srba.

“Vidovdan je jedan od najvećih nacionalnih praznika srpskog naroda. Zadovoljan sam što je Brčko ovih dana bilo jedan od centara u kojima je nizom manifestacija na dostojanstven način obilježen Vidovdan”, rekao je Milić.

Brčanski protojerej Nebojša Draškić odlikovan je danas pravom nošenja naprsnog krsta, što za njega, kako kaže, predstavlja veliku čast, ali i odgovornost.

“Mi ne praznujemo Kosovku bitku ni ratove, nego praznujemo kosovski zavjet. Čovjek po svojoj slobodi ima pravo da se opredijeli, a mi smo se u ličnosti Svetog velikomučenika kneza Lazara opredijelili za Carstvo nebesko, da branimo slobodu, ljubav. To je najvažnija poruka ovog praznika”, istakao je Draškić.

Orden Svetog Save drugog reda za zasluge prema crkvi dobio je brčanski univerzitetski profesor Milan Tomić, kojeg je odlikovao Sinod Srpske pravoslavne crkve na prijedlog vladike Hrizostoma.

“Neizmjerno sam srećan i nema riječi kojima bih mogao iskazati svoju zahvalnost na ovom odlikovanju”, rekao je Tomić.

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img