spot_img

Обиљежена годишњица страдања на Бодеришту

Published:

- Advertisement -

У Бодеришту је јуче обиљежено 25 година од страдања цивила и војника ХВО-а у нападу српских снага на то мјесто. Служена је миса и опијело за погинуле и убијене, а потом и полагање вијенаца на спомен обиљежје у овом мјесту. 25 година након ових дешавања у Бодеришту мјештани, родбина и пријатељи су огорчени јер за злочине, кажу, још нико није процесуиран.

На јучерашњи дан, 8. марта 1993. године, убијено је осам мјештана који су, као припадници 108. ХВО бригаде Равне-Брчко, бранили свој дом. Двојица су заједно са четири цивила заробљени, те прошли логоре у Брчком и Бијељини. То су чињенице на које треба подсјећати и 25 године послије, баш као и податак да је 178 оних који су у 108. пјешачкој бригади дали своје животе за овај крај, кажу они који су данас на Бодеришту оплакивали своје погинуле.

“Све ми теже долази из године у годину. Желим да се не заборави а и да се никада не понови. Тешко ми је причати о томе” рекао је Нико Блажевић, отац погинулог Марина Блажевића.

Са Бодеришта је и ове године подцртано и поновљено да се ово мјесто бранило, да су људи бранили своје и због тога били убијени.

“Овдје су многи наши бранитељи страдали, чувајући ова простор и народ. Ми се желимо присјећати тих људи, нажалост и оних који су тада долазили на овај простор из других крајева, па чак и са простора Брчког и њихове жртве разумијемо, али наше су патње биле највеће на овим просторима. Нажалост и ми чекамо истину и правду, јер без тога нема правих помирења међу људима и народима” рекао је Иво Анђеловић, предсједник Удруге обитељи погинулих и несталих хрватских бранитеља.

Обиљежавање и присјећање догађаја из прошлости треба бити континуирано како би млађе генерације биле свјесне што се дешавало на овом простору, ради њих самих али и због оних који су дали своје животе бранећи свој кућни праг, поручено је данас са овог мјеста.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img