Obilježena godišnjica stradanja na Boderištu

U Boderištu je juče obilježeno 25 godina od stradanja civila i vojnika HVO-a u napadu srpskih snaga na to mjesto. Služena je misa i opijelo za poginule i ubijene, a potom i polaganje vijenaca na spomen obilježje u ovom mjestu. 25 godina nakon ovih dešavanja u Boderištu mještani, rodbina i prijatelji su ogorčeni jer za zločine, kažu, još niko nije procesuiran.

Na jučerašnji dan, 8. marta 1993. godine, ubijeno je osam mještana koji su, kao pripadnici 108. HVO brigade Ravne-Brčko, branili svoj dom. Dvojica su zajedno sa četiri civila zarobljeni, te prošli logore u Brčkom i Bijeljini. To su činjenice na koje treba podsjećati i 25 godine poslije, baš kao i podatak da je 178 onih koji su u 108. pješačkoj brigadi dali svoje živote za ovaj kraj, kažu oni koji su danas na Boderištu oplakivali svoje poginule.

- Reklama -

“Sve mi teže dolazi iz godine u godinu. Želim da se ne zaboravi a i da se nikada ne ponovi. Teško mi je pričati o tome” rekao je Niko Blažević, otac poginulog Marina Blaževića.

Sa Boderišta je i ove godine podcrtano i ponovljeno da se ovo mjesto branilo, da su ljudi branili svoje i zbog toga bili ubijeni.

“Ovdje su mnogi naši branitelji stradali, čuvajući ova prostor i narod. Mi se želimo prisjećati tih ljudi, nažalost i onih koji su tada dolazili na ovaj prostor iz drugih krajeva, pa čak i sa prostora Brčkog i njihove žrtve razumijemo, ali naše su patnje bile najveće na ovim prostorima. Nažalost i mi čekamo istinu i pravdu, jer bez toga nema pravih pomirenja među ljudima i narodima” rekao je Ivo Anđelović, predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Obilježavanje i prisjećanje događaja iz prošlosti treba biti kontinuirano kako bi mlađe generacije bile svjesne što se dešavalo na ovom prostoru, radi njih samih ali i zbog onih koji su dali svoje živote braneći svoj kućni prag, poručeno je danas sa ovog mjesta.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime