spot_img
spot_img

Obilježena 26. godišnjica zločina u Bukviku

Published:

spot_img

Parastos za 69 Srba iz Bukvika i okolnih sela koje su pripadnici muslimansko-hrvatskih snaga ubili 14. septembra 1992. godine, služen je danas u kapeli na groblju u brčanskom naselju Srpska Varoš, kao i u spomen-kapeli u Bukviku.

Služenju parastosa prisustvovali su porodice poginulih i nestalih, građani koji su bili u logoru, predstavnici boračkih udruženja,te  srpski predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Brčkom.

Član Upravnog odbora Mjesne zajednice Bukvik Slobodan Mijatović, koji je kao osamnaestogodišnjak bio u logoru, kaže da je u Bukviku i okolnim selima 1992. godine živjelo oko 2.500 Srba i da su svi oni prošli kroz logor.

“Bio sam 22 dana u logoru, a bilo je ljudi koji su ostali i pola godine.”, rekao je Mijatović

Simo Bašić, preživjeli bukvičanin  sjećajući se toga dana nije  mogao sakriti suze i sa bolom kaže da mu je supruga silovana i od toga umrla, a da za to niko nije odgovarao.

Parastosu u Bukviku prisustvovao je i Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS koji ističe da je ovo još jedan od primjera gdje odgovornih za zločine nad Srbima nema iako su počinioci poznati. Osvrćući se na nedavnu presudu Đakiću Savčić je rekao da je to sramna i uvredljivo mala kazna za krivično djelo protiv ratnih zarobljenika i ranjenika.

“Očigledno je da mi Srbi  nismo ravnopravni pred sudovima BiH, a to  je jedan od razloga zbog kog je i vođen protekli građanski rat”, istako je Savčić.

Presudu Đakiću  ispred spomen kapele  ubijenim srbima u Bukviku  prokomentarisao je i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić  koji kaže da  poslednja odluka Suda BiH vođena protiv  počinilaca zločina  u Bukviku ne podržava kvalifikaciju o nezavisnosti pravosuđa.

“Riječ je o političkoj odluci koja ima ambiciju da kreira istoriju na ovim  prostorima”, istakao je  Milić.

Nakon parastosa položeni su vijenci i zapaljene svijeće  u spomen  kapeli  pored imena ubijenih bukvičkih Srba. Od oko 2.500 prijeratnih stanovnika  Bukvičke regije danas ih tamo živi  oko 350 uglavnom starih i bolesnih

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img