spot_img
spot_img

Обиљежена 26. годишњица злочина у Буквику

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Парастос за 69 Срба из Буквика и околних села које су припадници муслиманско-хрватских снага убили 14. септембра 1992. године, служен је данас у капели на гробљу у брчанском насељу Српска Варош, као и у спомен-капели у Буквику.

Служењу парастоса присуствовали су породице погинулих и несталих, грађани који су били у логору, представници борачких удружења,те  српски представници извршне и законодавне власти у Брчком.

Члан Управног одбора Мјесне заједнице Буквик Слободан Мијатовић, који је као осамнаестогодишњак био у логору, каже да је у Буквику и околним селима 1992. године живјело око 2.500 Срба и да су сви они прошли кроз логор.

“Био сам 22 дана у логору, а било је људи који су остали и пола године.”, рекао је Мијатовић

Симо Башић, преживјели буквичанин  сјећајући се тога дана није  могао сакрити сузе и са болом каже да му је супруга силована и од тога умрла, а да за то нико није одговарао.

Парастосу у Буквику присуствовао је и Миломир Савчић, предсједник Борачке организације РС који истиче да је ово још један од примјера гдје одговорних за злочине над Србима нема иако су починиоци познати. Осврћући се на недавну пресуду Ђакићу Савчић је рекао да је то срамна и увредљиво мала казна за кривично дјело против ратних заробљеника и рањеника.

“Очигледно је да ми Срби  нисмо равноправни пред судовима БиХ, а то  је један од разлога због ког је и вођен протекли грађански рат”, истако је Савчић.

Пресуду Ђакићу  испред спомен капеле  убијеним србима у Буквику  прокоментарисао је и градоначелник Брчког Синиша Милић  који каже да  последња одлука Суда БиХ вођена против  починилаца злочина  у Буквику не подржава квалификацију о независности правосуђа.

“Ријеч је о политичкој одлуци која има амбицију да креира историју на овим  просторима”, истакао је  Милић.

Након парастоса положени су вијенци и запаљене свијеће  у спомен  капели  поред имена убијених буквичких Срба. Од око 2.500 пријератних становника  Буквичке регије данас их тамо живи  око 350 углавном старих и болесних

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img