spot_img
spot_img

Obilježen Dan distrikta

spot_img
spot_img

Povodom Dana Brčko distrikta danas je u Domu kulture održana svečana akademija – centralni događaj manifestacije kojom se obilježavaju 23 godine od uspostavljanja ove specifične lokalne zajednice u BiH koja je kondominijum oba entiteta.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Anja LJubojević, Petko Rankić i Mirsad Duratović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je danas da je Brčko distrikt projekat koji treba da se održi, a ne da ruši dejtonsku dvoentitetsku strukturu BiH.

On je naglasio da je politička stabilnost neophodna za sve što distrikt radi, te da distrikt ima tu vrstu konsenzusa.

“Od ključne je važnosti da se ukupna pozicija distrikta Brčko ne interpretira na pogrešan način. Brčko distrikt jeste kondominijum i kao takav mjesto kompromisa, saradnje entiteta i zajedničkih institucija u BiH. Smatram da mi svoje partnere prirodno za sve što nam treba moramo tražiti prije svega na prostorima BiH, i u Sarajevu, i u Banjaluci, pa tek onda izvana”, rekao je Milić.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je na konferenciji za medije nakon svečane akademije povodom dana distrikta da se trenutno realizuju kapitalni projekti, ali i pripremaju novi važni za ovu lokalnu zajednicu koji će biti finansirani uz pomoć međunarodnih organizacija kao što su Evropska i Svjetska banka.

Kadrić je podsjetio da je juče položen kamen temeljac za izgradnju prve poslovne zone koju će graditi “Studen holding”, za koju kaže da je zona nove perspektive za Distrikt.

“Ovo su prilike da valorizujemo sve što smo do sada činili, da vidimo gdje smo napravili određene propuste, izazove sa kojima se suočavamo i da pokušavamo sve to zajedno prevazići”, istakao je Kadrić.

Zamjenik gradonačelnika Brčkog Anto Domić rekao je da se od pesimizma koji je vladao nakon rata i prvih godina arbitražnog postupka došlo do lokalne zajednice u kojoj se njeguje ravnopravnost, konsenzus, razumijevanje, poštovanje drugog i drugačijeg, sa jednom dozom pripadnosti ovom kraju i sa željom da se napravi više.

“Naše institucije jesu funkcionalne, moraju još doprinijeti kako bi se smanjila percepcija nepotizma i korupcije. Ono što je potrebno sada uraditi jeste podići standard stanovnika kako bi ih zadržali ovdje, a nadamo se i vratiti one koji su otišli”, rekao je Domić.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler rekao je da će EU i dalje biti prisutna u BiH, kao i distriktu Brčko, te pomoći razvoj kroz investicije.

“Do ljeta bi se trebala kompletirati realizacija projekta revitalizacija Luke Brčko. Tu je i energetski paket pomoći vrijedan 70.000.000 evra. Najveći dio ovih sredstava odlazi za pomoć najugroženijim domaćinstvima, od kojih za neka i na području distrikta”, rekao je Satler novinarima nakon svečane akademije povodom Dana distrikta.

Satler je naglasio da EU želi da i u ostatku BiH vidi da se kompromisom može doći do rješenja i za najteža pitanja, kao što je to slučaj Brčko distriktu.

Supervizor za Brčko DŽonatan Menuti istakao je da distrikt i dalje ostaje na dobrom putu kada je riječ o projektima koji se tiču razvoja infrastrukture i reforme javne uprave, ali da treba mnogo više raditi na razvoju ove lokalne zajednice, te da su građani s pravom nezadovoljni jer žele da vide više konkretnih rezultata.

“Ciljevi sami po sebi ne znače ništa ako ih ne ostvarite. Uvjeren sam da će organi vlasti distrikta nastaviti i dalje naporno i uspješno raditi kako bi ostvarili rezultate koji će biti od koristi i donijeti napredak za sve građane distrikta”, rekao je Menuti novinarima.

Akademiji u Domu kulture u Brčkom prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta, međunarodne zajednice u BiH, kao i vjerskih zajednica.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img