spot_img
spot_img

Обиљежен 4. април – Међународни дан подизања свијести о опасностима од мина

spot_img
spot_img

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Есед Кадрић присуствовао је данас обиљежавању 4. априла – Међународног дана подизања свјесности о опасностима од мина и пружања помоћи у противминском дјеловању.

Овај догађај организован је у заједничкој сарадњи Комисије за деминирање са Владом Брчко дистрикта БиХ, Центром за уклањање мина у БиХ уз подршку УНДП БиХ и НВО Норвешка народна помоћ.

Након уводних ријечи организатора, присутнима је презентован пројекат деминирања „Брчко Сјевер 1“ који се одвија на подручјима мјесних заједница Марковић Поље, Ланишта, Доњи Вукшић и Грбавица, као и показна вјежба методе „Land Release“, рада са псима и употребе опреме на терену.

За пројекте деминирања Влада Дистрикта сваке године издваја 500.000,00 КМ, те су тренутно активна два пројекта: Брчко Сјевер 1 и Брчко Исток. Сумњиво опасна површина на подручју Дистрикта умањила се до 2021. године, и то са 54 милиона m² на 13 милиона m², те је преостала површина груписана у седам мински сумњивих подручја: Брчко Исток, Брчко Сјевер 1, Брчко Запад, Бодериште, Вукшић–Скакава, Улице–Рахић–Буковац и Брчко Сјевер 2.

 

 

*

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img