spot_img
spot_img

Obilaznica po cijeni od 3 miliona po kilometru, loša realizacija kapitalnog budžeta Distrikta

Published:

spot_img

Poslanici brčanskog SDS-a Milan Purić i Lidija Ljubojević danas su organizovali konferenciju za novinare čija je tema bila zaobilaznica oko Brčkog i realizacija kapitalnog budžeta.

Milan Purić, šef kluba poslanika SDS-a, u svom uvodnom izlaganju istakao je da se građevinska sezona polako bliži kraju, a dinamika izvođenja radova je veoma skromna.

“Jedva se nešto može vidjeti da se radi na zaobilaznici i to još više čudi ako se ima na umu da je skupština na poslednjem zasjedanju prije sezone odmora dala dodatni rok izvođaču te dodatna sredstva u iznosu od 5 miliona KM” kaže Purić i dodaje da cijena koštanja ulazi u zonu od 3 miliona KM po kilometru što je tri puta više nego prosječna cijena izgradnje autoputeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Purić naglašava da će sve ovo građani osjetiti po svom džepu, a stalno se odlaže rok izgradnje.

“Podsjećam da je prvobitni rok za izgradnju obilaznice bio januar ove godine, početna cijena je bila oko 24,5 miliona evra, da je dodatnom arbitražom utvrđena dodatna obaveza od nekih 114.000 evra. Sve to kada se sabere premašuje cijenu ugovora za oko 20 posto” – kaže Purić.

Purić smatra da je to još više problematično ako se ima na umu da nijedan značajniji kapitalni projekat nije plaćen koliko je dogovoreno sa izvođačima radova.

“Dodatnu zabunu unosi i to što se sve to dešava u predizborno vrijeme jer se utvrđuju novi troškovi” kaže Purić i dodaje da preduzeće koje je formirano radi izgradnje obilaznice – Javno preduzeće Putevi, ima dovoljno novca, a direkor ima najveću platu u javnom sektoru koja iznosi oko 10.000 KM.

Purić podsjeća da je ovo javno preduzeće pod kontrolom SNSD-a i da odgovornost za projekat zaobilaznice snosi ova stranka i gradonačelnik Milić.

Purić još kaže da se kapitalni budžet distrikta realizuje sporo, pa gotovo nikako.

“Pet mjeseci je prošlo od usvajanja budžeta, ja nisam vidio izgradnju nijednog kapitalnog projekta predviđenim budžetom, kao ni onih sredstava iz ranije usvojenih budžeta koja su takođe operativna” – kaže Purić.

Ljubojević: Narodnim novcem se kupuju poslanici i politička lojalnost

Lidija Ljubojević, poslanica SDS-a, kaže da se ovakvom ponašanju i raspolaganju javnim novcem doprinijela i sama politička trgovina koja je uzela maha kako u Brčkom tako i u neposrednom okruženju.

“Politika je počela da trguje sa novcem građana jer kojim novecem se kupuju poslanici i lojalnost te kojim novcem se snabdjevaju preletači iz jedne u drugu stranku” pita Ljubojević i dodaje da je sve to omogućilo ovakvo ponašanje kako izvršne tako i zakonodavne vlasti.

“Kao rezultat političke trgovine imamo nezavršenu zaobilaznicu, veliki gradski stadion, zgradu policije i za sve navedene projekte i njihovu nerealizaciju niko nije odgovarao” – kaže Ljubojevićeva i naglašava da imamo autobusku stanicu koja je postala ruglo ovog grada.

Ljubojević naglašava da na ovaj način se želi podsjetiti na manipulaciju kako sa građanima tako i sa svakim poštenim čovjekom, jer novac predviđen za izgradnju i rad se usmjerava na kupovinu političke poslušnosti.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img