Obilaznica gotova do februara? (VIDEO)

Radovi na obilaznici oko Brčkog, u punom su jeku. Izgradnjom najvećeg infrastrukturnog projekta u Distriktu od njegovog osnivanja, doći će do velikog rasterećenja saobraćaja u gradskoj zoni. Ovaj posao, započet avgusta 2015.godine, povjeren je JP “Putevi” Brčko, a finansira se kreditnim sredstvima Svjetske banke u iznosu od 28,5 milona evra.

Iako su radovi na izgradnji obilaznice u jednom momentu bili obustavljeni, promjenom menadžmenta u “Putevima” i angažovanjem novog podizvođača taj problem je
riješen.

- Reklama -

– Ovdje smo na stacionaži osmog kilometra, gdje putem iz nasipa prelazimo na most Majevac. Kao što vidite, radovi su u toku. Koji prelazi preko lokalnog puta Omerbegovača-Boderište. Ovaj most koji vidite iza mene dužine je oko 147 metara, to je most Majevac. Neke tehničke karakteristike ovog mosta su da u ovaj most, recimo se ugrađuje oko 1500 kubika betona, negdje oko 250 tona armature. Ovo je tip mosta, to su prenapregnuti elementi gdje ugrađujemo i kablove za prenaprezanjei i interesantan podatak je da imate 41 tonu kablova koji se prenaprežu – otkrio nam je Bojan Delić, projekt menadžer JP “Putevi” Brčko.

Do sada su grubi betonski radovi urađeni na osam od ukupno 19 objekata koliko ih ima na trasi obilaznice, istakao je Delić. Trenutno se radi na tri najduža mosta, od kojih je najveći most Blizna, sa dužinom od oko 270 metara. Radove na izgradnji same saobraćajnice moraju pratiti i dodatni poslovi, koji podrazumjevaju izgradnju sporednih puteva te preusmjeravanje vodotokova.

– Izgradnje obilaznice, to nije samo izgradnja puta, izgradnja objekata na putevima. To je izgradnja svih regulacija, uređenje vodotokova, koji su u koleziji sa obilaznicom. Izgradnja paralelnih puteva kojih imamo oko 25 kilometara, pored obilaznice koji omogućuju pristup, parcelama, poljoprivrednim parcelama i domaćinstvima koji su u samoj zoni obilaznice. Iskop kanala u zoni obilaznice. Evo ovde vidite izvođenje jedne od tih regulacija koja se izvodi. Mi imamo mnogo takvih regulacija, zbog samog područja brčko distrikta gdje imate dosta vodotokova – dodaje Delić.

Uprkos svemu pomenutom, i glavni izvođač radova firma “RUBAU” takođe je zadovoljna dinamikom i napredovanjem radova na izgradnji. Vremenski uslovi im idu na ruku, a na ovom gradilištu, angažovali su i oko 15 podizvođača.

– Trenutno nam se dinamika odvija zadovoljavajućom dinamikom. Uz ove sad, vremenske preduslove, koji nam sad idu na ruku. Nadamo se da ćemo do kraja ove građevinske sezone ispoštovati apsolutno naš program radova i da privodimo kraju, radove na trasi obilaznice Brčko – smatra je Miroslav Petrić, inežnjer u “RUBAU”.

Za nadzor izgradnje najvažniji je kvalitet izvođenja radova, rekao nam je glavni direktor nadzora ovog projekta. Područje Posavine, je sklono slijeganju tla, pa se na to mora obratiti posebna pažnja, prije nego se pristupi samim završnim radovima na saobraćajnici.

– Za sada još uvjek imamo slijeganje nasipa i ne znamo tačno kada će ovaj, nasip biti, kada će slijeganje zapravo biti završeno. Sačekaćemo da se obavi finalno slijeganje i nakon obavljenog finalnog slijeganja, radiće se naredni slojevi, stabilizacija i asfaltni slojevi. U principu, na svakom lokalitetu možemo očekivati to neko naknadno slijeganje nasipa i zato moramo biti sigurni da je izvršeno konačno slijeganje nasipa odnosno da ga više neće biti kada završimo sa asfaltnim radovima – pojasnio nam je Aleksandar Milovanović, direktor nadzora na izgradnji.

Glavnim projektom predviđa se da obilaznica bude otvorena do kraja februara 2018. godine. Uzevši u obzir, mnošto nepredvidivih situacija, struka, izvođači, kao I glavni koordinatori ovog velikog projekta, kažu da će se akcenat ipak staviti na kvalitet, a Distrikt će savremenu obilaznicu svakako dobiti u toku naredne godine.

 

 

 

(eltatv.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime