Obezbjeđena stipendija tokom kursa i praksa u Njemačkoj: U toku javni poziv za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika

U distriktu Brčko u toku je javni poziv za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u njemačka zanatska zanimanja, rekla je direktor Zavoda za zapošljavanje Tamara Duvnjak Mitrović.

Mitrovićeva je navela da odabrani kandidati imaju obezbijeđen šestomjesečni kurs njemačkog jezika u Gete institutu u Sarajevu, a za to vrijeme polaznici kursa imaće obezbijeđenu stipendiju od 780 KM za boravak u Sarajevu.

– Nakon kursa obezbijeđen je odlazak nezaposlene osobe na jednogodišnju praksu u Njemačku, gdje će steći nova znanja i vještine u skladu sa obrazovnim i strukovnim standardima Njemačke – pojasnila je Mitrovićeva.

Mitrovićeva je rekla da je riječ o projektu “Zanati nude budućnost”, kojim je predviđeno povećanje kompetencija na tržištu rada.

Ona je napomenula da su projektom podržana zanimanja elektroničar, metalostrugar i instalater za sanitarije, grijanje i klimatizaciju.

Projekat je koncipiran tako da se prijave, kao i intervjui izabaranih kandidata vrše onlajn i da se na javni poziv, koji je otvoren do 30. aprila, mogu prijaviti svi zainteresovani radnici.

Mitrovićeva je rekla da su uslovi koje kandidat mora da ispuni za prijavu jeste da je državljanin BiH, da ima najmanje trogodišnje srednje obrazovanje i odgovarajuće kvalifikacije navedene u javnom pozivu.

– Programom je planirano da bude podržano 40 radnika na nivou BiH po godini. Projekat će trajati tri godine, a na teritoriji BiH sprovodi ga Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u saradnji sa entitetskim i Zavodom za zapošljavanje distrikta, te Saveznom agencijom za rad u Njemačkoj – dodala je ona.

Javni poziv objavljen je na interenet stranici Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime