spot_img
spot_img

Novinari i snimatelji u Brčkom održali miran protest

Published:

spot_img

Polučasovnim mirnim protestom na Trgu mladih novinari i snimatelji lokalnih medija u Brčkom pridružili su se kolegama u BiH i okruženju u osudi napada na medijske radnike.

– Da je napadnut policajac, službenik ili sudija, cijela zajednica bi reagovala. Samo u ovoj godini u BiH je zabilježen 41 napad na novinare. U posljednje tri godine na području Distrikta smo registrovali dva napada na novinare. Specifično je da je u jednom od tih slučajeva napadač dobio kaznu od godinu dana uslovno. Što se tiče posljednjeg napada na kolegu iz Banjaluke, Udruženje BH novinari je o tome obavijestilo sve međunarodne institucije i one su reagovale, tako da od vlasti traže da naprave zakonske norme po kojima će novinari biti zaštićeni, te da se napad na novinara ocjenjuje kao najveći atak na demokratiju – rekao je Admir Kadrić, predsjednik Kluba BH novinara u Brčkom.

Novinarka Alma Kajević, smatra da društvo u kome nije omogućena sloboda izražavanja i gdje novinarima nije omogućeno da slobodno izvještavaju nije demokratsko i niko ne želi da živi u takvoj zemlji.

– Vlast u BiH treba da povede više računa o slobodi medija, a ne da staje na stranu ugnjetavanja istih – rekla je Kajević.

Televizijski snimatelj Srđan Rakita kaže da su upravo televizijske ekipe često na udaru.

– Tu su i politički motivisani napadi, ali i uopšte građani nemaju neku svijest da ja samo radim svoj posao. To je isto kao da napadnete čovjeka koji na primjer radi fasadu na zgradi – dodao je Rakita.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img