spot_img
spot_img

Новинари и сниматељи у Брчком одржали миран протест

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Получасовним мирним протестом на Тргу младих новинари и сниматељи локалних медија у Брчком придружили су се колегама у БиХ и окружењу у осуди напада на медијске раднике.

– Да је нападнут полицајац, службеник или судија, цијела заједница би реаговала. Само у овој години у БиХ је забиљежен 41 напад на новинаре. У посљедње три године на подручју Дистрикта смо регистровали два напада на новинаре. Специфично је да је у једном од тих случајева нападач добио казну од годину дана условно. Што се тиче посљедњег напада на колегу из Бањалуке, Удружење БХ новинари је о томе обавијестило све међународне институције и оне су реаговале, тако да од власти траже да направе законске норме по којима ће новинари бити заштићени, те да се напад на новинара оцјењује као највећи атак на демократију – рекао је Адмир Кадрић, предсједник Клуба БХ новинара у Брчком.

Новинарка Алма Кајевић, сматра да друштво у коме није омогућена слобода изражавања и гдје новинарима није омогућено да слободно извјештавају није демократско и нико не жели да живи у таквој земљи.

– Власт у БиХ треба да поведе више рачуна о слободи медија, а не да стаје на страну угњетавања истих – рекла је Кајевић.

Телевизијски сниматељ Срђан Ракита каже да су управо телевизијске екипе често на удару.

– Ту су и политички мотивисани напади, али и уопште грађани немају неку свијест да ја само радим свој посао. То је исто као да нападнете човјека који на примјер ради фасаду на згради – додао је Ракита.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img