Novi zločin poznatog ubice – Mještani Dubrava u strahu

Policija Brčko distrikta uhapsila je juče Miroslava Tomića iz Dubrava, starog 27 godina, za koga se sumnjiči da je podmetnuo tri požara na kućama u Dubravama. Dvije kuće juče su ugasili brčanski vatrogasci, a jedna je gorila početkom godine.

Nad osumnjičenim se još provode istražne aktivnosti, štura je informacija upućena danas iz brčanske Policije, u kojoj, zbog istrage koja još traje, nisu mogli iznijeti više detalja.

- Reklama -

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o osobi koja je prije 10 godina, kao sedamnaestogodišnjak, u istom selu svirepo ubio svoju komšinicu Maru Mrkonjić. Razlog ubistva bio je njegova zaljubljenost u žrtvu i njeno odbijanje kontakta. Zbog toga ju je iz zasjede ubio iz pištolja kada se ona vraćala kući s posla. Za taj zločin je u brčanskom sudu osuđen na manje od 10 godina zatvora.

Po odsluženju kazne pušten je na slobodu, uz preporuku nadležnih iz zatvora u Zenici da osoba nije socijalizirana i da postoje indicije kako bi mogao ponoviti krivično djelo. S obzirom da je prijetio kako će se osvetiti inspektoru koji je rasvijetlio taj slučaj ubistva, Policija Brčko distrikta je nad Tomićem uvela 24-satni nadzor uz fizičku prisutnost jednog do dva policajca sa službenim vozilom u blizini kuće u kojoj je živio. Takav nadzor je održavan nekoliko mjeseci, nakon čega je reduciran na praćenje kroz policijske ophodnje u selu.

Prema neslužbenim izjavama mještana koji su bili juče na licu mjesta gdje su gorjele kuće ali i pri hapšenju Tomića, on se i ovaj put, kao i u slučaju ubistva, vratio na mjesto zločina kao jedan od posmatrača.

Kako kazuju mještani, prvo je oko 2 sata i 30 minuta gorila kuća u vlasništvu Marka Mendeša, nedaleko od mjesnog groblja. Komšije koje su uznemireno posmatrali užas kuće u plamenu kazuju kako su primjetili Miroslava da od te kuće preko njive ide prema očevoj kući.

Nakon što su vatrogasci ugasili vatru na toj kući i oko 4 sata i 30 minuta pošli za Brčko u prolazu su vidjeli da gori i kuća u vlasništvu Miroslavove tetke, Marije Tomić, nedaleko od kuće koja je ranije gorila. Mještani kažu da je Miroslav stajao kraj njih i posmatrao cijeli slučaj, te se raspitivao što se događa.

Isto je učinio i prije 10 godina, nakon ubistva svoje komšinice Mare Mrkonjić. Došo je na mjesto zločina i među radoznalim posmatrača se raspitivao je li policija došla do kakvih saznanja ko bi mogao biti ubica.

Kako neslužbeno saznajemo, policija je vrlo brzo došla do saznanja da je riječ o podmetanju požara, te do sumnje da bi krivac mogao biti baš Miroslav Tomić. Prilikom hapšenja čak je, u jednom trenutku, uspio pobjeći policiji, ali su ga odmah uhvatili i priveli.

Prilikom ispitivanja je prvo priznao krivicu za paljenje kuća, da bi kasnije to negirao.

Niti u Policiji, niti u Tužilaštvu Brčko distrikta, danas nisu željeli potvrditi ove informacije, niti dati više pojedinosti, pravdajući se zaštitom istrage koja, kako navode, još uvijek traje.

Mještani Dubrava od juče su ogorčeni na, kako kažu, indolentnost nadležnih i nezainteresovanosti da ga se smjesti trajno u neku od adekvatnih ustanova kako bi se spriječilo da ponovo počini neko ubistvo u selu. Najavili su da će krenuti u prikupljanje potpisa na peticiju kojom će to i službeno zatražiti od nadležnih.

Zbog straha od osvete koju bi Tomić mogao počiniti nakon ponovnog povratka iz zatvora, nitko od mještana nije se usudio stati pred mikrofon niti predstaviti za medije.

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime