Novi Zakon o budžetu Distrikta: Odzvonilo grantovima nevladinim organizacijama

Tokom prijepodnevnog dijela današnjeg zasjedanja Skupštine Brčko distrikta, u prvom čitanju prihvaćen je nacrt Zakona o budžetu Brčko distrikta.

U isto vrijeme, data je saglasnost i za izmjene dva prateća zakona – o direkciji za finansije i Trezoru Brčko distrikta.

Zakonom se predviđaju veoma važne izmjene dosadašnjeg načina raspodjele i trošenja budžetskih sredstava, što praktično znači  da se gornji nivo visine budžeta, a koji predlaže Vlada, ne može uvećati, ali i ono što će brčanskoj javnosti biti posebno zanimljivo – grantovska sredstva mogu se dodjeljivati samo putem javnog objelodanjenih poziva.

“To praktično znači da se grantovi, posebno nevladinim organizacijama, mogu dodjeljivati samo na osnovu odobrenih projekata, što će uveliko promijeniti dosadašnju praksu dodjele sredstava nevladinom sektoru”, rekao je za Radio Brčko direktor Direkcije za finansije, Mato Lučić.

Podsjećamo, izmjena Zakona o budžetu već duže vrijeme je u fokusu javnosti Brčko distrikta, naročito nakon što je na njoj insistirao supervizor za Brčko distrikt, Majk Skenlan.

Prije konačnog usvajanja zakona, biće upriličine i dvije stručne javne rasprave koje su predviđene za 31. oktobar i 14. novembar, u sali za plenarne sjednice brčanske Skupštine.

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime