Нови скандал у правосуђу Брчко дистрикта? - nula49.com
spot_img
spot_img

Нови скандал у правосуђу Брчко дистрикта?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Није још заборављена ни прошлогодишња бламажа Правосудне комисије Дистрикта поводом расписивања тендера за јавну набавку, како су је назвали „јавна набавка потрепштина поводом одласка на жалост у случају смрти“, када је Правосудна комисија намјеравала да о трошку пореских обвезника купи: шећер у коцки, кафу, сокове и наполитанке у случају смрти запослених у Правосудној комисији, а ова „независна“ институција брчанског правосуђа се поново нашла у средишту скандала.

Према незваничним информацијама, након обављених интервјуа за позицију Правобраниоца Дистрикта, у петак послијеподне чланови Правосудне комисије као највише рангираног кандидата, на ову одговорну позицију шефа Правобранилаштва изабрали су Дејана Ђуровића, досадашњег секретара Правосудне комисије.

Наиме, иако је одредбама Закона о Правобранилаштву Брчко дистрикта БиХ, конкретно, ради се о члану 29 поменутог закона, прописана изричита обавеза за Правосудну комисију, која врши избор за ову врло одговорну функцију, да приликом избора правобраниоца размотри да ли кандидат, поред општих и посебних услова, испуњава и додатне критеријуме за обављање дужности правобраниоца, првенствено и посебно водећи рачуна о стручном знању и претходном радном искуству кандидата, Правосудна комисија, предвођена предсједником Сафетом Пизовићем, за правобраниоца Дистрикта је изабрала кандидата који има најмање радног искуства од свих пријављених кандидата.

Штавише, изабрани једва да испуњава и услове радног мјеста, јер је досад стекао веома оскудно радно искуство на, углавном, једноставним административним пословима, док сви остали пријављени кандидати појединачно имају више од 20 година радног искуства на прилично сложеним правним пословима.

Очигледно је Правосудна комисија потпуно игнорисала одредбе закона, којима је прописана обавеза за комисију да, приликом избора правобраниоца, посебно води рачуна о стручном знању и претходном радном искуству кандидата.

Нажалост, у конктретном случају, потпуно је занемарена законска обавеза и Правосудна комисија је на најбахатији начин за шефа Правобранилаштва Дистрикта изабрала кандидата са најмање радног искуства.

Него, обичним грађанима остаје само да сачекају да ли ће посланици Скупштине Брчко дистрикта БиХ да осујете избор правобраниоца Дистрикта, јер у складу са Статутом и законима Дистрикта, Скупштина Дистрикта има могућност да, у року од 15 дана стави вето на избор.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img