Нови проблеми за владајућу већину: Ђорђе Поповић прелази у опозицију! - nula49.com
spot_img
spot_img

Нови проблеми за владајућу већину: Ђорђе Поповић прелази у опозицију!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Владајућа већина у Скупштини Брчко дистрикта од понедељка неће имати 3/5 руку потребних за доношење свих важнијих аката, сазнаје ексклузивно nula49.com.

Наиме, ионако већ тијесна тропетинска већина од 19 посланика у понедељак остаје без Ђорђа Поповића, иначе независног посланика који је пред изборе 2022. године дао подршку брчанском СНСД-у.

Поповић ће, сазнаје nula49.com, политичку каријеру наставити у Социјалистичкој партији Брчко дистрикта.

Поповић је у Скупштину Брчко дистрикта изабран као члан ДНС-а, а након што је напустио ову странку, кратак период провео је и као члан НПС-а. Сада, након сарадње са СНСД-ом и учешћа у власти, каријеру наставља у СП-у и опозицији.

Ђорђе Поповић раније је обављао функцију директора РиТЕ Угљевик, те министра саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, а широј јавности постао је познат и у марту прошле године, када је у једном брчанском ресторану дошло до туче између њега и бившег шефа брчанске Полиције, Горана Лујића.

Поповићева промјена дреса представља велики проблем за ионако “танку” већину коју су владајући имали у Брчком.

Наиме, владајућу већину сада, без Поповића, чини 18 посланика. Иако је ово проста већина у односу на укупан број посланика у Скупштини Брчко дистрикта, она није довољна за доношење важнијих одлука и аката.

Члан 33 Статута Брчко дистрикта јасно каже да “Скупштина доноси одлуке тропетинском већином гласова посланика који су присутни и гласају у случајевима када се одлуке тичу:

  1. Пословника о раду Скупштине;
  2. буџета Дистрикта;
  3. усвајања и измјена закона Дистрикта;
  4. избора и разрјешења свих лица која бира Скупштина у складу са Статутом и законом, изузев чланова 29 и 57 овог статута;
  5. сагласности које даје Скупштина на именовање или разрјешење званичника у складу са Статутом и законом;
  6. права вета Скупштине на именовање и разрјешење званичника у складу са Статутом и законом, изузев чланова 46(3) и 47(1) овог статута;
  7. одлука о разрјешењу чланова управних одбора јавних предузећа у складу с чланом 61(1) овог статута;
  8. одлука о формирању посебних комисија донесених у складу с чланом 22(2)(g) овог статута.

(2) Скупштина доноси одлуке тропетинском већином гласова од укупног броја изабраних посланика у случајевима када се одлуке тичу:

a.      разрјешења с дужности предсједника или потпредсједника Скупштине у складу с чланом 30 овог статута;

b.     разрјешења с дужности градоначелника у складу с чланом 59(1) овог статута;

c.      права вета Скупштине на именовање и разрјешење замјеника градоначелника, главног координатора Владе или шефова одјељења од стране градоначелника у складу с чланом 47(1) овог статута;

d.     права вета Скупштине на именовање савјетника градоначелника у складу с чланом 46(3) овог статута.”

Поповићева одлука би, према нашим изворима, требала бити озваничена већ у понедељак, а остаје да видимо какве ће импликације имати, те да ли она значи и промјене у српској већини, Влади и власти уопште.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img