spot_img
spot_img

Нови мостови Жупања-Орашје и Гуња-Брчко

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Министарству мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске потврдили су да ће се уз градњу нових мостова санирати мост Гуња – Брчко.

Протеклог су тједна градоначелници Жупање и Орашја, Дамир Јузбашић и Маријан Оршолић, те предсједник Владе Жупаније Посавске Ђуро Топић и вуковарско-сријемски жупан Дамир Деканић исказали интерес и покренули заједничку иницијативу за изградњу новог или проширење постојећег моста преко Саве који спаја Жупању и Орашје. Прослијеђена је надлежним тијелима двију сусједних држава јер то је билатерално питање Републике Хрватске и БиХ.

Потписници те вриједне иницијативе, коју поздрављају становници с обје стране границе, међусобно повезани и ослоњени једни на друге, детаљно су објаснили и аргументирали разлоге због којих су одлучили реагирати и тражити квалитетније и учинковитије рјешење за повезивање савских обала. Упозорили су на све већи проблем недовољног капацитета постојећег моста, што се негативно одражава на све сегменте живота.

Уско грло

Дуге колоне и чекање на граничним пријелазима посебице су изражени у вријеме благдана и у сезони годишњих одмора јер мост има само два колничка трака којима прометују возила.

Мост Жупања – Орашје постао је уско грло у прекограничном цестовном промету, а ријеч је о једном од најфреквентнијих пријелаза између Хрватске и БиХ. Према службеним податцима с Граничног пријелаза Орашје, преко моста је 2022. године прешло више од 2,1 милијуна особа, готово 1,1 милијун путничких возила и више од 121 тисуће теретних возила. Након што је због изразито лошег стања почетком 2019. за теретни промет затворен мост Гуња – Брчко, мост Жупања – Орашје додатно је оптерећен камионима и аутобусима. Потписници иницијативе сматрају да је изградња новог или проширење постојећег моста нужно као рјешење за нормалну комуникацију и омогућавање сигурног и бржег протока људи, робе и добара између двију држава, а уједно је и предувјет додатном јачању господарских и других веза Вуковарско-сријемске жупаније и Жупаније Посавске.

По 50 посто

На упит Гласа Славоније у Министарству мора, промета и инфраструктуре одговорили су да у вези с новим мостом Орашје – Жупања Хрватске цесте прате ситуацију око изградње брзе цесте од Тузле према државној граници, те ће се, стоји у одговору, под водством Министарства мора, промета и инфраструктуре укључити у планирање нове прометнице, уз план изградње новог граничног моста преко ријеке Саве.

О изградњи аутоцесте Тузла – Брчко – Орашје у БиХ говори већ годинама као једном од стратешких пројеката, а из Аутоцеста Федерације БиХ оптимистично најављују да би реализација прве дионице аутоцесте, од Тузле до Маоче, требала почети у другом полугодишту ове године. С изградњом њезина пуног профила до непосредне близине државне границе додатно ће порасти потреба за повећањем капацитета граничних пријелаза, односно моста на Сави, на што су упозорили и потписници иницијативе.

А РХ, заједно с властима у БиХ, креће и у пројект обнове постојећег и градњу новог моста Гуња – Брчко. У Министарству објашњавају да у оквиру годишњих прегледа постојећег моста пројектом санације треба предвидјети обнову оштећених бетонских и челичних површина моста, упорњака и ступишта, поправак сустава оборинске одводње, обнову колничке плоче у цијелости и друго. У припреми је и нацрт текста међудржавног споразума за реконструкцију тог моста, вриједну око четири милијуна еура, а план је да га државе суфинанцирају са по 50 посто.

За нови мост преко Саве код Брчког израђен је елаборат о просторној анализи положаја моста и приступних цеста у окружењу, којим је прихваћена локација моста предложена од Дистрикта Брчко те су обрађене двије варијанте цестовног повезивања новог моста с аутоцестом А3.

 

 

(glas-slavonije.hr)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img