spot_img
spot_img

Novi mostovi Županja-Orašje i Gunja-Brčko

spot_img
spot_img

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske potvrdili su da će se uz gradnju novih mostova sanirati most Gunja – Brčko.

Proteklog su tjedna gradonačelnici Županje i Orašja, Damir Juzbašić i Marijan Oršolić, te predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić iskazali interes i pokrenuli zajedničku inicijativu za izgradnju novog ili proširenje postojećeg mosta preko Save koji spaja Županju i Orašje. Proslijeđena je nadležnim tijelima dviju susjednih država jer to je bilateralno pitanje Republike Hrvatske i BiH.

Potpisnici te vrijedne inicijative, koju pozdravljaju stanovnici s obje strane granice, međusobno povezani i oslonjeni jedni na druge, detaljno su objasnili i argumentirali razloge zbog kojih su odlučili reagirati i tražiti kvalitetnije i učinkovitije rješenje za povezivanje savskih obala. Upozorili su na sve veći problem nedovoljnog kapaciteta postojećeg mosta, što se negativno odražava na sve segmente života.

Usko grlo

Duge kolone i čekanje na graničnim prijelazima posebice su izraženi u vrijeme blagdana i u sezoni godišnjih odmora jer most ima samo dva kolnička traka kojima prometuju vozila.

Most Županja – Orašje postao je usko grlo u prekograničnom cestovnom prometu, a riječ je o jednom od najfrekventnijih prijelaza između Hrvatske i BiH. Prema službenim podatcima s Graničnog prijelaza Orašje, preko mosta je 2022. godine prešlo više od 2,1 milijuna osoba, gotovo 1,1 milijun putničkih vozila i više od 121 tisuće teretnih vozila. Nakon što je zbog izrazito lošeg stanja početkom 2019. za teretni promet zatvoren most Gunja – Brčko, most Županja – Orašje dodatno je opterećen kamionima i autobusima. Potpisnici inicijative smatraju da je izgradnja novog ili proširenje postojećeg mosta nužno kao rješenje za normalnu komunikaciju i omogućavanje sigurnog i bržeg protoka ljudi, robe i dobara između dviju država, a ujedno je i preduvjet dodatnom jačanju gospodarskih i drugih veza Vukovarsko-srijemske županije i Županije Posavske.

Po 50 posto

Na upit Glasa Slavonije u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture odgovorili su da u vezi s novim mostom Orašje – Županja Hrvatske ceste prate situaciju oko izgradnje brze ceste od Tuzle prema državnoj granici, te će se, stoji u odgovoru, pod vodstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture uključiti u planiranje nove prometnice, uz plan izgradnje novog graničnog mosta preko rijeke Save.

O izgradnji autoceste Tuzla – Brčko – Orašje u BiH govori već godinama kao jednom od strateških projekata, a iz Autocesta Federacije BiH optimistično najavljuju da bi realizacija prve dionice autoceste, od Tuzle do Maoče, trebala početi u drugom polugodištu ove godine. S izgradnjom njezina punog profila do neposredne blizine državne granice dodatno će porasti potreba za povećanjem kapaciteta graničnih prijelaza, odnosno mosta na Savi, na što su upozorili i potpisnici inicijative.

A RH, zajedno s vlastima u BiH, kreće i u projekt obnove postojećeg i gradnju novog mosta Gunja – Brčko. U Ministarstvu objašnjavaju da u okviru godišnjih pregleda postojećeg mosta projektom sanacije treba predvidjeti obnovu oštećenih betonskih i čeličnih površina mosta, upornjaka i stupišta, popravak sustava oborinske odvodnje, obnovu kolničke ploče u cijelosti i drugo. U pripremi je i nacrt teksta međudržavnog sporazuma za rekonstrukciju tog mosta, vrijednu oko četiri milijuna eura, a plan je da ga države sufinanciraju sa po 50 posto.

Za novi most preko Save kod Brčkog izrađen je elaborat o prostornoj analizi položaja mosta i pristupnih cesta u okruženju, kojim je prihvaćena lokacija mosta predložena od Distrikta Brčko te su obrađene dvije varijante cestovnog povezivanja novog mosta s autocestom A3.

 

 

(glas-slavonije.hr)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img