Novi apel vlastima Distrikta: Kontrolišite trgovce, građani žive sve gore!

Konstantna poskupljenja osnovnih životnih namirnica i ostalih proizvoda, koja ne prate rast plata i penzija, uz nekontrolisano dizanje marži trgovaca – muče brojne građane BiH.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH uputili su apel vlastima da pojačaju kontrole i pomognu ugroženim kategorijama stanovništva.

Nekada veoma popularna i posjećena, Zelena pijaca u Brčkom danas je pusta tokom svih godišnjih doba. Poskupljenja, male plate i penzije te generalno nizak životni standard razlozi su zašto je kupovna moć građana oslabila.

- Reklama -

Iz Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH uputili su apel vlastima da pojačaju kontrole i pomognu ugroženim kategorijama stanovništva. Najviše ih muči nekontrolisano dizanje marži trgovaca, ali i brojne prevare pri kupovini raznih proizvoda.

„Predlažemo Vladi da upotrijebi svoja zakonska i druga ovlaštenja da pokuša zaustaviti rast cijena kod trgovaca tako što će pojačati inspekcijsku kontrolu kod trgovaca i proizvođača te i angažovati inspekciju u većoj mjeri“, kaže Šukrija Dupčanin, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH.

Izjavu iz Inspektorata Brčko distrikta BiH o kontrolama trgovaca nismo uspjeli dobiti. Distrikt je u maju ove godine usvojio Zakon o regulisanju cijena, koji je u entitetima donesen mnogo ranije, a predstavlja instrument za kontrolu formiranja cijena na tržištu i omogućava novčano kažnjavanje.

Dajana Nikolić volonterka je Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH. Ona upozorava kako je danas puno neispravne robe na tržištu – igračke, uređaji…

„Hajdemo naći rješenje – da se sva roba koja je prehrambena umanji sa PDV-om i da taj procenat bude 0. Onda će narod uštedjeti, ako ništa, na svakom artiklu mjesečno 15-20 maraka. Na 15-30 artikala će imati 150-200 maraka. Da mogu kupiti drva, ogrev i zimnicu“, ističe Stojan Novaković, volonter Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH prije nekoliko dana je usvojila Odluku o ograničavanju marže na naftne derivate kojom se propisuje maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 6 feninga po litru derivata za preduzeća, poduzetnike, podružnice i druga pravna lica koja obavljaju djelatnost trgovine naftnim derivatima na veliko, dok je za obavljanje djelatnosti trgovine naftnih derivata na malo propisana maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 25 feninga po litru derivata.

 

 

 

 

(federalna.ba)

1 komentar

  1. i tako jedan naftas prometuje gorivo izmedju 3 svoje firme i digne cijenu za 75feniga, jer kako drugacije objasniti situaciju kada je prosle godine kada je bila ova cijena barela sirove nafte , benzin i dizel bili na oko 1.95 pa do 2.05km… a sad je 2.75km benzin dizel jos skuplji…

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime