spot_img

Нове табле ове седмице: Ограничење на обилазници 80 километара на час

Published:

- Advertisement -

Након што је крајем прошле седмице Одјељење за јавну безбједност издало употребну дозволу за новоизграђену обилазницу око Брчког, на овој саобраћајници ће ускоро бити укинут привремени режим саобраћаја уведен након њеног отварања половином јула прошле године.

Шеф Одјељења за јавну безбједност Един Заимовић рекао је да током стручне експертизе, коју је радио “ИГ” Бањалука, није било ни једне примједбе на изведене грађевинске радове.

-На основу налаза које је ово предузеће утврдило, сви грађевински радови су изведени у складу са грађевинским прописима. За стручно мишљење у вези са изведеним радовима буџетом је било предвиђено 100.000 КМ, али нас је тај посао који је урадила та фирма коштао дупло мање новца – рекао је Заимовић.

Сигнализација

Истакао је да слиједи уклањање вертикалне сигнализације о привремености употребе обилазнице, као и сигнализације која се тиче ограничења брзине.

Мирослав Мишкић, директор ЈП “Путеви Брчко” каже да су технички пријем и употребна дозвола доказ да су радови изведени у складу са пројектном и грађевинском дозволом.

-Већ ове седмице позваћемо извођача са којим имамо уговор на одржавању сигнализације да уклони табле које упозоравају на привремени режим саобраћаја и табле о ограничењу брзине на 60 километара на час. Поставићемо табле које већ имамо о дозвољеној брзини од 80 километара на час – рекао је Мишкић за Српскаинфо.

Појаснио је да се хоризонтална сигнализација неће мијењати, иако је било захтјева за више испрекиданих линија, али их је главни пројектант одбио пошто би то значило бржу и ризичнију вожњу на саобраћајници која пролази кроз равничарски дио.

-Захваљујући томе нисмо имали проблема током привременог режима саобраћаја и надамо се да ће тако и остати. Ограничење брзине од 80 километара на час није велико за саобраћајницу оваквог квалитета и перформанси, али то мора да се поштује. Радарске контроле остају и полиција ће радити свој посао- истакао је Мишкић и позвао возаче да без обзира на могућности и квалитет саобраћајнице поштују ограничења.

Мишкић каже да су кружни токови на заобилазници на рачун којих се могао чути низ примједби такође изграђени у складу са пројектом и грађевинском дозволом.

– Примједбе о гужвама на кружним токовима су смијешне, јер не постоји ни једно веће насеље и транзитна саобраћајница која у шпицама нема гужве – рекао је Мишкић.

Најавио је да ће у складу са обећањима и захтјевима мјесних заједница већ током овог мјесеца на двије раскрснице у нивоу поставити семафоре.

– То су раскрнице Беговача-Бодериште и Грбавица-Шић. Процијенили смо да су захтјеви мјесних заједница оправдани и да је постављање семафора реално потребно, јер на тим раскрсницама обилазницу дневно пресијеца двије хиљаде возила. Провели смо набавку, добили грађевинску дозволу и све сагласности надлежних одјељења. Урадићемо то већ у априлу, прије свега ради сигурности локалног становништва, јер ће сада брзина кретања возила на обилазници бити већа – закључио је Мишкић.

Изградњом обилазнице око Брчког град је у знатној мери растерећен теретног саобраћаја у транзиту, што је олакшало свакодневни живот становника овог града.

Цијена обилазнице

Изградња обилазнице око Брчког од 18,8 километара почела је крајем септембра 2015. године. Финансирана је кредитом ЕБРД- а у износу од 28,5 милиона евра.

Према понуди извођача радова, грађевинска цијена овог објекта била је 24,5 милона евра, али је због додатних радова порасла на око 28 милиона евра, што је са трошковима надзора значајно поскупило цјелокупни пројекат, па је недостајућих 2,5 милиона евра обезбијеђено из буџета Брчко дистрикта.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img