spot_img
spot_img

Нове процедуре: Незапослени морају да иду у Клуб за тражење посла

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Процедуре Завода за запошљавања Брчко дистрикта усклађују са ентитетима па ће тако особе са активне евиденције незапослених морати да се пријављују на Биро свака два мјесеца, умјесто досадашњих три.

Владо Јевтић, директор брчанског Завода за запошљавање каже да ће сви незапослени о томе бити обавјештени приликом редовног јављања. Крајем овог мјесеца почиње рад савјетодавне службе и поновно отварање Клуба за тражење посла, а уводе се и обавезних инфо семинари за све незапослене који се први пут пријављују на Завод.

– Све незапослене особе које се пријављују биће обавезеа да прођу кроз инфо семинар на коме ће им савјетодавци Завода објаснити њихова права и обавезе. У Клуб за тражење посла незапослени ће се пријављивати на добровољној основи, а са њима ће радити обучени савјетодавци на развијању технике писања апликација за посао, представљања, симулације разговара са послодавцима с циљем њиховог оспособљавања за што брже проналажње запослења – каже Јевтић.

Савјетодавна служба ће имати укупно пет савјетодаваца од којих су четири за индивидални и један за групни рад са незапосленим особама. Клуб за тражење посла већ је радио, али је протеклих годину дана био затворен због реновирања простора у бившој згради „Меркур“. Крајем августа Завод је пресељен у ову зграду што је осим отварања Клуба за тражење посла омогућило и увођење шалтерског начина рада који је смањио гужве.

– Сада можемо слободно рећи да Завод за запошљање Брчко дистрикта има најбољи објекат и најсавременију опрему од свих служби и завода за запошљавање у БиХ. Највећим дијелом зграда је реновирана новцем Владе у износу од 300.000 КМ, док је наше учешће износило око 70.000 КМ. Намјештај је донација Владе Швајцарске као и дио опреме док смо дио набавили новцем Завода – каже Јевтић.

Он наглашава да им је циљ да ниво техничке опремљености прати и начин рада Завода увођењем савременених процедура и пракси европских земаља како би одговорили новим захтјевима тржишта рада.

– Нама је раније проблем био велик број незапослених и мали број слободних раних мјеста. Оно што је сада евидентно је константан пад броја незпослених и раста запослених, али је он три пута мани од пада броја незапослених. Претпостављамо да је то резултат одласка људи у иностранство што ће довести до проблема обезбјеђења потребних радника. Настојимо да се припремимо за то вријеме и незапосленим особама ћемо понудити одређене врсте обука, преквалификација и других метода оспособљавања за праћење трендова на тржишту како би их оспособили да што прије нађу посао – каже Јевтић.

На евиденцији Завода је 10.300 незапослених што је за мање за око 3.000 него прије три године, а број запослених је порастао у том периоду за око 1.000.

Пет мобилних бироа

Завод је прошле године отворио пет мобилних бироа у мјесним заједницама како би људима у сеоским подручјима олакшали пријављивање и остваривање других права.

– Сматрамо ово добром мјером, јер се ту за два часа колико се налазимо на једној локацији пријави око 30 особа. Такву ситуацију имамо у Горњем Рахићу, Крепшићу и Бијелој. У Брезовом Пољу и Трњацима смо их привремено затворили због незнатног броја пријава и процјенићемо да ли ћемо их поново отворити у тим или неким другим мјестима – каже Јевтић.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img