Nove procedure: Nezaposleni moraju da idu u Klub za traženje posla

Procedure Zavoda za zapošljavanja Brčko distrikta usklađuju sa entitetima pa će tako osobe sa aktivne evidencije nezaposlenih morati da se prijavljuju na Biro svaka dva mjeseca, umjesto dosadašnjih tri.

Vlado Jevtić, direktor brčanskog Zavoda za zapošljavanje kaže da će svi nezaposleni o tome biti obavješteni prilikom redovnog javljanja. Krajem ovog mjeseca počinje rad savjetodavne službe i ponovno otvaranje Kluba za traženje posla, a uvode se i obaveznih info seminari za sve nezaposlene koji se prvi put prijavljuju na Zavod.

- Reklama -

– Sve nezaposlene osobe koje se prijavljuju biće obavezea da prođu kroz info seminar na kome će im savjetodavci Zavoda objasniti njihova prava i obaveze. U Klub za traženje posla nezaposleni će se prijavljivati na dobrovoljnoj osnovi, a sa njima će raditi obučeni savjetodavci na razvijanju tehnike pisanja aplikacija za posao, predstavljanja, simulacije razgovara sa poslodavcima s ciljem njihovog osposobljavanja za što brže pronalažnje zaposlenja – kaže Jevtić.

Savjetodavna služba će imati ukupno pet savjetodavaca od kojih su četiri za individalni i jedan za grupni rad sa nezaposlenim osobama. Klub za traženje posla već je radio, ali je proteklih godinu dana bio zatvoren zbog renoviranja prostora u bivšoj zgradi „Merkur“. Krajem avgusta Zavod je preseljen u ovu zgradu što je osim otvaranja Kluba za traženje posla omogućilo i uvođenje šalterskog načina rada koji je smanjio gužve.

– Sada možemo slobodno reći da Zavod za zapošljanje Brčko distrikta ima najbolji objekat i najsavremeniju opremu od svih službi i zavoda za zapošljavanje u BiH. Najvećim dijelom zgrada je renovirana novcem Vlade u iznosu od 300.000 KM, dok je naše učešće iznosilo oko 70.000 KM. Namještaj je donacija Vlade Švajcarske kao i dio opreme dok smo dio nabavili novcem Zavoda – kaže Jevtić.

On naglašava da im je cilj da nivo tehničke opremljenosti prati i način rada Zavoda uvođenjem savremenenih procedura i praksi evropskih zemalja kako bi odgovorili novim zahtjevima tržišta rada.

– Nama je ranije problem bio velik broj nezaposlenih i mali broj slobodnih ranih mjesta. Ono što je sada evidentno je konstantan pad broja nezposlenih i rasta zaposlenih, ali je on tri puta mani od pada broja nezaposlenih. Pretpostavljamo da je to rezultat odlaska ljudi u inostranstvo što će dovesti do problema obezbjeđenja potrebnih radnika. Nastojimo da se pripremimo za to vrijeme i nezaposlenim osobama ćemo ponuditi određene vrste obuka, prekvalifikacija i drugih metoda osposobljavanja za praćenje trendova na tržištu kako bi ih osposobili da što prije nađu posao – kaže Jevtić.

Na evidenciji Zavoda je 10.300 nezaposlenih što je za manje za oko 3.000 nego prije tri godine, a broj zaposlenih je porastao u tom periodu za oko 1.000.

Pet mobilnih biroa

Zavod je prošle godine otvorio pet mobilnih biroa u mjesnim zajednicama kako bi ljudima u seoskim područjima olakšali prijavljivanje i ostvarivanje drugih prava.

– Smatramo ovo dobrom mjerom, jer se tu za dva časa koliko se nalazimo na jednoj lokaciji prijavi oko 30 osoba. Takvu situaciju imamo u Gornjem Rahiću, Krepšiću i Bijeloj. U Brezovom Polju i Trnjacima smo ih privremeno zatvorili zbog neznatnog broja prijava i procjenićemo da li ćemo ih ponovo otvoriti u tim ili nekim drugim mjestima – kaže Jevtić.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime