Новаковић: Род пшенице у Брчко дистрикту бит ће смањен за 40 посто - nula49.com
spot_img
spot_img

Новаковић: Род пшенице у Брчко дистрикту бит ће смањен за 40 посто

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Због неповољних временских прилика у последњих неколико мјесеци, овогодишњи род пшенице на подручју Брчко дистрикта ће се смањити за најмање 40 посто у односу на прошлу годину, као и очекивани принос, тврди предсједник Удружења пољопривредника „Сава“ Брезово Поље Драго Новаковић.

Он каже да је на свом имању пожњео око 300 килограма по дулуму засађене пшенице те да је очекивао и до 500 кг/дулум с обзором да је уложио многу средстава у њену прихрану током периода раста.

– Влага је до 15 одсто максимално, али је квалитет никакав и принос ће бити максимално од 300 до 350 кг по једном дулуму и многи произвођачи су забринути шта урадити са тим родом. Ако буде још кише док траје жетва ништа нећемо моћи вршити – рекао је Новаковић, напомињући да ће још теже бити оним произвођачима који немају своју механизацију и који морају издвојити и до 25 КМ за послове вршидбе.

Новаковић је нагласио да за сада није позната ни откупна цијена пшенице у Дистрикту с обзиром да је квалитет зрна изузетно лош.

За такав квалитет пшенице највише је допринијело лоше вријеме, јер је, тврди, било много падавина током цвата и раста класја и зрна, што је резултат слаб квалитет рода.

Новаковић је затражио од надлежних институција да се повећа и подстицај за произвођаче пшенице или бар изједначи као што је у региону како би се произвођачи „жутог злата“ одржали у животу.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img