Novac umjesto zamjenskog stana

Prijepodnevni rad brčanskog Parlamenta obilježilo je puštanje u proceduru Nacrta izmjena i dopuna Zakona o vraćanju napuštene imovine, kroz prvo čitanje, u kojem se daje zeleno svjetlo za novčanu naknadu onima koji nisu ostvarili pravo na zamjenski stan, koji je uništen u periodu 1992-95.

“Manjem broju korisnika koji su ostvarili pravo na zamjenski stan, nismo mogli  osigurati stambeni prostog zbog nedostatka javnih stambenih jedinica, pa smo kroz ove izmjene Zakona, što su podržali svi zastupnici, željeli osigurati mogućnost da im se isplati novčana naknada. Za njih 36 potrebno je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojiti oko 1.100.000 KM”, rekla je šefica Pododjeljenja za pravna pitanja u resornom Vladinom odjeljenju Aida Nišić.

- Reklama -

Inače je za zanimljivo da je set antikoruptivnih zakona, onaj o “Zviždačima” i o Kancelariji za prevenciju i borbu protiv korupcije, zbog  čijeg je usaglašavanja zvanično i prolongirana ova sjednica za sedam dana, danas  skinut sa dnevnog reda, na prijedlog Vlade.

“Razlog je želja da se dodatno usaglasi te razmotri način formiranja Kancelaraije za borbu protiv korupcije, uvažavajući više prijedloga gotovo svih poslaničkih klubova koji idu od toga da Kancelarija bude zasebna institucija do toga da funkcioniše unutar javnih službi brčanske Vlade”, rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

Milić je dodao da će se ići na formiranje komisije, koja najdalje za dva mjeseca treba Skupštini dostaviti usaglašen prijedlog.

Inače danas su svečanu zakletvu položili Delfa Dejanović, šefica Odjeljenja za evropske integracije, Saša Tanić šef Odjeljenja za poljoprivredu, Zlatko Jašarević šef Odjeljenja za javni registar te zastupnici SDA i HDZ-a Adem Ribić i Tomislav Stejpanović

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime