spot_img
spot_img

Nova presuda za više krivičnih djela iz oblasti sajber-kriminala

spot_img
spot_img

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH zaključilo je sporazum o priznanju krivice s Jasminom Durmićem (26) iz Brčkog optuženim da se na štetu građana i privrednih subjekata  bavio računarskim prevarama i drugim vidovima sajber-kriminala.

Suočen s dokazima Durmić je u cjelosti priznao optužbe da je u više navrata s tuđih računa plaćao robe i usluge putem interneta, neovlašteno provodio monitoring  računarskih aktivnosti trećih lica i pripremao krivotvorenje isprava putem računara.

Nakon što je poslije sveobuhvatne istrage krajem prošle godine optužen za više krivičnih djela sajber-kriminala, Durmić je nedavno sporazumno priznao krivicu za krivična djela koja mu je Tužilaštvo stavilo na teret. U daljem postupku pred sudom, on je prema optužnici osuđen za krivična djela računarske prevare, oštećenja računarskih podataka i programa i pripremanja krivičnog djela prihvativši ugovorenu zatvorsku i jedinstvenu novčanu kaznu.

Prema navodima optužnice, sadržanim u presudi koja je odmah postala pravosnažna, računarskim prevarama Durmić je oštetio dva lica za blizu četiri hiljade KM. Građanina s inicijalima J.M. osuđeni je prevario za iznos od oko tri hiljade KM nakon što mu je prethodno mobitelom fotografisao deviznu karticu  i tako uzeo podatke za otvaranje pay pal računa putem kojeg je potom obavljao internetska plaćanja. Računarsku prevaru osuđeni je izveo i na štetu jednog brčanskog preduzeća kojem je putem posebnog programa ušao u sistem elektronskog bankarskog plaćanja (e-banking) i s računa jednokratno isplatio hiljadu KM. S druge strane, krivično djelo oštećenja računarskih podataka i programa osuđeni je počinio koristeći se posebnim programom, kojeg je prethodno instalirao na računare trećih lica.On je, bez znanja i odobrenja korisnika, vršio monitoring nad njihovim računarima putem automaski generisanih izvještaja o njihovim aktivnostima koji su mu pristizali. Tako je aktivnosti jednog korisnika kao što su pisanje pomoću tastature, chat poruke, posjećivanje web adresa i slično osuđeni pratio gotovo mjesec dana. Durmić je naposljetku osuđen i za pripremanje krivičnog djela jer je izmjenom originalnih podataka putem svog računara kreirao krivotvorena ljekarska opravdanja školskih izostanaka.

Presuda po optužnici protiv Durmića jedan je od rijetkih slučajeva presuđenog cyber kriminala u BiH, dok je to u distriktu Brčko već drugi pravosnažno okončani slučaj.

Durmić je osuđen na kaznu zatvora od jednog mjeseca i petnaest dana i jedinstvenu novčanu kaznu od 1.500 KM.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img