spot_img
spot_img

Norvežanin na čelu Vidovdanske litije u Brčkom

spot_img
spot_img

Lomljenjem slavskog kolača i velikom narodnom litijom, u Brčkom je danas obilježen najveći srpski nacionalni praznik Vidovdan.

Pravoslavni Srbi u Brčkom Vidovdan obilježavaju i kao krsnu slavu grada.

Posebno je zanimljivo bilo na čelu litije danas vidjeti Knuta Toresena, Norvežanina po rođenju, a Srbina po opredjeljenju.

Naime, današnjoj svečanosti prisustvovao je i Knut Toresen, potpukovnik Norveške vojske koji se, na čelu interventnog voda KFOR-a, za vrijeme pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, suprotstavio Albancima i spriječio ih u namjeri da zapale i unište manastir Gračanica. Za taj podvig, potpukovnik Toresen je odlikovan od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sretenjskim ordenom.

Potpukovnik Toresen je izjavio da je za njega velika privilegija što je danas u Brčkom na Vidovdan i što mu je ukazana čast da noseći krst, predvodi litiju ulicama Brčkog.

„Moje misli su i danas sa Srbima sa Kosova i Metohije, koji stradaju samo zato što su Srbi. Odbrana Srba i svetinja, koje su baština hrišćanske Evrope, je obaveza cijelog civilizovanog svijeta, a ne samo Srba“, rekao je Toresen.

Vidovdanski dani u Brčkom, koje je uz blagoslove Episkopa Fotija organizovao Konzervativni klub, uz podršku svih srpskih udruženja, a pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine distrikta, završavaju se 30. juna, besjedom srpskog akademika Matije Bećkovića u kulturnom centru patrijarh Pavle.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img