spot_img
spot_img

Норвежанин на челу Видовданске литије у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ломљењем славског колача и великом народном литијом, у Брчком је данас обиљежен највећи српски национални празник Видовдан.

Православни Срби у Брчком Видовдан обиљежавају и као крсну славу града.

Посебно је занимљиво било на челу литије данас видјети Кнута Торесена, Норвежанина по рођењу, а Србина по опредјељењу.

Наиме, данашњој свечаности присуствовао је и Кнут Торесен, потпуковник Норвешке војске који се, на челу интервентног вода КФОР-а, за вријеме погрома Срба на Косову и Метохији, супротставио Албанцима и спријечио их у намјери да запале и униште манастир Грачаница. За тај подвиг, потпуковник Торесен је одликован од стране предсједника Србије Александра Вучића Сретењским орденом.

Потпуковник Торесен је изјавио да је за њега велика привилегија што је данас у Брчком на Видовдан и што му је указана част да носећи крст, предводи литију улицама Брчког.

„Моје мисли су и данас са Србима са Косова и Метохије, који страдају само зато што су Срби. Одбрана Срба и светиња, које су баштина хришћанске Европе, је обавеза цијелог цивилизованог свијета, а не само Срба“, рекао је Торесен.

Видовдански дани у Брчком, које је уз благослове Епископа Фотија организовао Конзервативни клуб, уз подршку свих српских удружења, а под покровитељством предсједника Скупштине дистрикта, завршавају се 30. јуна, бесједом српског академика Матије Бећковића у културном центру патријарх Павле.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img