Niže temperature – više prehlada

Prava je rijetkost naići na nekoga ko ne zna osnovne recepte za prevenciju protiv virusa, upala i prehlada koje posebno vrebaju u periodu kad jesen uzima vremenske uslove pod svoje, a ljeto nas napušta. Od malih nogu smo naučeni kako se čuvati, ali ipak nije na odmet da nam stručna lica daju nekoliko savjeta po ovom pitanju.

Jesen je počela, a s njom dolaze i sve češće prehlade uzrokovane virozama koje se velikom brzinom šire. Godišnji odmori su završeni, nastava u školama počela, pa je u većim kolektivima i među više ljudi i pojačana opasnost da se virus prenese. Ipak, portparol Zdravstvenog centra kazao nam je da nije primjećen pretjeran porast broja pacijenata u čekaonicama Doma zdravlja.

- Reklama -

“Što se tiče samih, takoreći, prevencija oko prehlada, ono što mi možemo konstatovati je da u svim našim zdravstvenim stanicama u sklopu JZU “Zdravstveni centar” Brčko u posljednjih desetak dana nije evidentiran veći broj pacijenata” rekao je Sead Šadić, portparol JZU “Zdravstveni centar” Brčko distrikta BiH.

Ipak, tek nam slijede hladni dani, pa se treba naročito čuvati oslabljenja imunološkog sistema, a to će se najbolje postići prevencijom, odnosno vitaminima i prikladnim oblačenjem za predstojeće padove temperature.

“Ono što svakako jeste preporuka svim pacijentima da se tokom ovih, takoreći hladnijih dana, adekvatno oblače i konzumiraju što veću količinu voća i povrća i tečnosti i samim tim i preveniraju prehladu uzimanjem veće količine C vitamina. Svim onima koji iskažu potrebu da treba da se jave ljekaru, to mogu uraditi u svim našim ambulantama i svim zdravstvenim stanicama, a u slučaju nekih hitnih intervencija, tu je na raspolaganju služba Hitne medicinske pomoći”.

U ovo vrijeme posebno smo podložni virusnim upalama, od kojih je ozbiljnija, na primjer, virusna upala pluća, koja trenutno hara u pojedinim mjestima u regionu, no kod nas nije evidentiran takav slučaj.

“Kod nas trenutno toga nema, svakodnevno se vodi evidencija o eventualom povećanju broja pacijenata i sa kojim simptomima dolaze, za sada mi tih informacija nemamo. Uslovno rečeno , ovi pregledi koji se obavljaju u porodičnim ambulantama su redovni i pacijenti se javljaju zbog uputnica za dijagnostičke peglede ili redovne uputnice za preuzimanje lijekova, odnosno, terapije koja im je neophodna radi liječenja” rekao je Šadić.

Naravno, ne postoji bez potrebe izreka da je “bolje spriječiti nego liječiti”, tako da podsjećamo građane da nose adekvatnu obuću i odjeću za predstojeće kišne dane, unose vitamin kroz voće i prirodne čajeve i jedu zdravu hranu, koja će im ojačati imunitet.

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime