spot_img
spot_img

Нити може, нити би помогла: Ништа од оснивања Адвокатске коморе Брчко дистрикта

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Адвокатска комора Брчко дистрикта не би ријешила проблем вишемјесечне обуставе рада адвоката, а не постоје ни услови за њено формирање.

Ово су поруке које су стигле након сједнице Правосудне комисије Брчко дистрикта, као и од представника ентитетских адвокатских комора који су у Правосудној комисији разговарали о оснивању адвокатске коморе. Њу је као мјеру за рјешавање стања насталог обуставом рада адвоката у Дистрикту предложио предсједник Скупштине.

– Закључено је да било каква ад хок законодавна интервенција која би се односила на регулисање рада адвоката не би довела до престанка штрајка адвоката, па тако ни формирање Адвокатске коморе Брчко дистрикта БиХ, јер су адвокати престанак штрајка условили измјенама Закона о фискалним системима Брчко дистрикта и њиховим изузимањем из система фискализације – саопштено је из Правосудне комисије.

Закључили су такође да као овлаштени предлагач закона, који се односе на регулисање рада адвоката у Дистрикту, свеобухватно анализирају адвокатску дјелатност и предложе закон којим би се адвокатска дјелатност уредила на начин који је прикладан околностима у Дистрикту.

Представници ентитетских адвокатских комора тврде да у Брчко дистрикту нема услова за формирање самосталне адвокатске коморе.

– Тренутно у Брчком има 34 адвоката који кроз своје чланарине не могу обезбиједити финансијску подршку било каквој адвокатској комори, а нема их довољно ни за формирање органа коморе – изјавио је Миљкан Пуцар, предсједник Извршног одбора Адвокатске коморе Републике Српске.

Истакао је да је Међународа унија адвоката прописала минимум услова потребних за оснивање адвокатске коморе која у свом раду мора бити независна и самостална.

– Немогућност самосталног финансирања значи да би из буџета Брчко дистрикта требало финансирати рад адвокатске коморе, а самосталност не можете обезбиједити ако вам буџет даје паре – истакао је Пуцар.

Драган Пудар, предсједник Управног одбора Адвокатске коморе Федерације БиХ, подсјетио је да су ентитетске адвокатске коморе чланице Међународне уније адвоката, коју чине два и по милиона адвоката, који су у сваком тренутку уз њих.

– Вјерујем да ћемо наћи довољно мудрости и снаге да изађемо из овог проблема, који је и проблем правосуђа у Брчко дистрикту – рекао је Пудар.

Нагласио је да велики број предмета чека рјешавање и да ће посљедице бити веће уколико се и даље буде инсистирало на фискализацији адвокатске дјелатности у Брчком. Брчански адвокати штрајкују од априла ове године, а пред судом је више од 1.000 предмета који чекају на рјешавање.

Миленко Марјановић, адвокат из Брчког каже да је у овом граду замрзнута владавина права.

– У Брчком је тренутно владавина права замрзнута. То траје већ седам мјесеци, али се надам да ће послије свих ових састанака и контаката које имамо и аргумената које износимо надвладати разум и да ће се у Брчко дистрикту примјењивати стандарди који се примјењују у свим развијеним демократским, европским и правним државама – истакао је Марјановић.

Покретање оцјене уставности

Скупштина није подржала одлагање фискализације адвокатске дјелатности, а њен предсједник Есед Кадрић најавио је покретање оцјене уставности Закона о адвокатској дјелатности Брчко дистрикта.

Закон је донесен ове године и прописује чланство брчанских адвоката у ентитетским коморама до доношења закона о адвокатури и оснивања адвокатске коморе Дистрикта у року од 3 године. Кадрић сматра да се чланством у ентитеским адвокатским коморама омогућава примјена ентитетских прописа на подручју Брчко дистрикта чиме се крши Налог супервизора за Брчко дистрикт из 2006. године.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img