Ništa od toga: Javna apoteka u Brčkom nema ekonomsku održivost

- Reklama -

Uprkos činjenici da je Skupština Brčko distrikta još prošle godine donijela Zaključak o formiranju Javne apoteke, ovaj projekat, kažu u ovdašnjoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi, koja ima obavezu njegove implementacije, nema ekonomsku opravdanost.

“Javna apoteka bi zasigurno poslovala sa gubitkom, jer nije u stanju biti konkurencija privatnim apotekama. Prije svega, u tome je sprečava Zakon o javnim nabavkama, koji omogućava samo tendersku nabavku lijekova, dok privatne apoteke mogu u svakom trenutku reagovati i “živim novcem”, pa i po nižoj cijeni, nabaviti lijekove”, rekao je dr Dušan Stokić, direktor brčanske Bolnice.

- Reklama -

“Dodatni problem je, što u predloženoj organizaciji, Javna apoteka ne bi imala pravo na povrat ni 17% PDV-a, a to bi, godišnje, prouzrokovalo gubitak od najmanje 500.000 maraka”, dodao je dr Stokić.

Podsjećamo, Skupština je proceduru za osnivanje Javne apoteke u Brčkom pokrenula još u martu 2018. godine, iako su iz javne zdravstvene ustanove i tada upozoravali da su sve javne apoteke u okruženju zatvorene jer nisu bile konkurentne privatnim.

Pojedini poslanici brčanske Skupštine tada su tvrdili da otvaranje Javne apoteke u našem gradu blokira “snažan apotekarski lobi”.

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime