Nišić: Bolji život za sve građane Brčkog trajni je zadatak i vlasti i opozicije - nula49.com
spot_img
spot_img

Nišić: Bolji život za sve građane Brčkog trajni je zadatak i vlasti i opozicije

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zijad Nišić (SBiH) u srijedu je izabran za novog gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Za Nišićevo imenovanje su na vanrednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta glasala 23 zastupnika, dok je šestero bilo suzdržano, a niko nije bio protiv.

U srijedu ste preuzeli dužnost gradonačelnika Brčkog. Kako su prošli Vaši prvi radni dani?

Od kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika, imao sam svakodnevno i bez pauze brojne sastanke sa članovima vlade Brčko distrikta, Antom Domićem, dogradonačelnikom, i Željkom Antićem, glavnim koordinatorom vlade, šefovima odjeljenja za zdravstvo i obrazovanje, predstavnicima nevladinih organizacija i građanima. U toku ove sedmice su predviđeni sastanci sa supervizorom za Brčko distrikt BiH Jonathanom Mennutijem, predstavnicima štrajkačkih odbora zdravstvenih i radnika u obrazovanju, direktora javnih preduzeća i ustanova…

Koji su najveći problemi u Brčkom i na koji način ćete pokušati da ih riješite?

Najveći problemi u Brčko distriktu su identični kao i u cijeloj BiH i regionu. Prije svega to je nezaposlenost, socijalni problemi koji su eskalirali u vrijeme galopirajuće inflacije, nizak životni standard građana, prisustvo korupcije i kao posljedica toga depopulacija, prije svega mladih i obrazovanih ljudi u zemlje EU-a. Nastojat ćemo da brzim i efikasnim mjerama amortiziramo razorne efekte inflacije i u skladu sa ekonomskim realitetom odgovorimo ovim izazovima.

Šta će Vam biti prioriteti u prva tri mjeseca na funkciji gradonačelnika?

Brčko distrikt je po mnogim aspektima, prije svega političkim, uspješna lokalna zajednica, model koga je ustanovila međunarodna zajednica i američka administracija kao ogled za ugled za cijelu BiH. U potpunosti je ostvaren povratak svih u ratu izbjeglih i raseljenih lica u svoje domove, ustanovljen je visok stepen postkonfliktnog pomirenja među građanima, nema škola, ambulanti, sportskih sala…, pod dva i više krovova. U periodu od 23 godine postojanja u Brčko distriktu BiH ostvaren je respektabilan privredni razvoj, koji je ipak nedovoljan za očekivanja međunarodne zajednice i građana da ova lokalna zjednica ima atribut regiona evropske klase. Zato pitanje što učiniti u prva tri mjeseca i što su prioriteti je prilično jasno, a to je nastavak kontinuiteta dosadašnje politike koja treba da politički i ekonomski stabilizira Brčko distrikt, da ova lokalna zajednica bude okosnica integracija i političke stabilnosti BiH. Ali ono što će biti aktualno u prvim mjesecima od početka mog mandata jeste razmatranje i rješavanje opravdanih zahtjeva zdravstvenih i prosvjetnih radnika kojima treba osigurati bolji materijalni, društveni status i bolje uvjete rada. I sasvim je realno očekivati nezadovoljstva i drugih uposlenika u javnoj upravi, javnim preduzećima, penzionera i drugih da se mjerama vlade suzbiju negativni efekti inflacije.

Koliko godina ste u politici i zašto ste se odlučili za taj potez?

Od 1996. godine sam član Stranke za Bosnu i Hercegovinu, a prethodno kratkotrajno sam bio član SDA. Politička ideja i platforma SBiH, koju je ustanovio osnivač dr. Haris Silajdžić, bila je vizionarska i nisam uopće bio u dilemi u odabiru svog političkog angažmana. Ostao sam sve vrijeme na tom političkom kursu koji je promovirao i gradio BiH kao državu svih i državu za sve njene građane u odnosu na prava, slobode, interese, ali i obaveze i na svakom pedlju BiH. Tu političku matricu sam slijedio i u Brčko distriktu i kroz ukupno pet mandata promovirao politiku SBiH. U dva navrata sam izabran za potpredsjednika SBiH na državnom nivou, a sada sam jedan od tri potpredsjednika Semira Efendića, pored Begije Smajić i Admira Hrustanovića. Za ovu kandidaturu sam se odlučio na prijedlog predsjednika SBiH Semira Efendića i sadašnjih koalicionih partnera na lokalnom nivou. Pravo da SBiH delegira svog predstavnika za funkciju gradonačelnika je ostvareno sa pristupanjem u klub SBiH nezavisnog zastupnika Abdulaha Iljazovića sa kojim je klub SBiH imao najviše zastupnika, ukupno tri, uz mene i Mehmedaliju Karamujića. Ovaj prijedlog je usaglašen i podržan od Nermina Nikšića, Dine Konakovića i Fahrudina Radončića. To je bila velika čast i obaveza koju sam rado prihvatio.

Medicinski fakultet završili ste u Banjoj Luci, a specijalizaciju iz interne medicine u Tuzli. Titulu kardiologa stekli ste 2004, a titulu primarijusa 2006. godine. Vlasnik ste Poliklinike dr. Nišić. Kako ćete uspjeti uskladiti obaveze na poliklinici sa funkcijom gradonačelnika?

Po Zakonu o sukobu interesa u Brčko Distriktu, nisam u mogućnosti raditi druge djelatnosti sem humanitarne, istraživačke ili sportske uz funkciju koju trenutno obnašam, tako da ću u ovom mandatu isključivo biti posvećen tim poslovima. Ipak kontinuitet rada ambulante će biti nastavljen uz angažiranje ljekara specijalista za vrijeme mog mandatnog perioda.

Politički suparnici Vam spočitavaju da je većina članova Vaše porodice zaposlena na budžetu.

– Od članova moje porodice, supruga je oftalmolog, jedan od ukupno tri u DZ Brčko, pripadnik ARBiH, a ja sam kao kardiolog u privatnoj od 2008. godine. U tom periodu moja klinika nije imala niti jedan ugovor sa FZO, znači niti jedna KM nije fakturisana na žiroračun moje klinike. U periodu od 1992. do 1995. bio sam pripadnik ARBiH, u jednom periodu sam bio načelnik sanitetske službe 108. – 215. Viteške motorizovane brigade. Sin je završio medicinski fakultat u Tuzli prije godinu i po sa prosjekom ocjena 8,5. Bio je na birou za zapošljavanje oko šest mjeseci i dobio radno mjesto u Domu zdravlja. Kćerka je od prije osam mjeseci stomatolog i nosilac je srebrene značke Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zbog čega je imala čast da bude pozvana sa najuspješnijim studentima na svečani prijem kod gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. Unazad četiri mjeseca je volonter u brčanskom Domu zdravlja. Napomenut ću da su oboje djece po vrsti studija i prosjeku ocjena imali pravo da apliciraju na stipendije u toku studiranja. Stipendije bi svakako dobili bez obzira na materijalni status roditelja, a to pravo nisu htjeli koristiti niti jedan mjesec, računajući da ima prečih za ovu podršku.

Zet je također stomatolog, uposlenik je u jednoj privatnoj ambulanti. Brat je diplomirani ekonomista koji je u četiri navrata bio u nadzornim odborima. Prvi i pola drugog mandata je radio bez naknade, bio je pripadnik ARBiH i radi u direkciji za finansije. Napomenut ću i da se u svih pet dodijeljenih mandata nisam htio profesionalizirati kao zastupnik, što znači nisam htio da se od javnog novca odvaja za moje zdravstveno i socijalno osiguranje, to sam radio preko svoje ambulante. Mislim da sam jedan od rijetkih, vjerovatno jedini, koji je vratio sredstva poticaja za smanjenu dobit u vrijeme pandemije COVID-19. Nisam koristio, a po zakonu sam imao mogućnost da mi se za 50 posto subvencionira kamata pri dizanju velikog kredita (na 10 godina). Ukratko, odrekao sam se novca koji mi je po zakonu pripadao u vrijednosti više od 100.000 KM, ali to ne bi imalo moralni kredibilitet. Politički rivali su pogrešno izabrali teren za kompromitaciju mene i SBiH, to ne može opstati kao istina. Istina je da sam kršio Zakon o sukobu interesa u dijelu koji predviđa da prenesem upravljačka prava nad svojom ambulantom na drugo lice. Opomenut sam od kancelarije koja se bavi sukobom interesa i u toku je ta aktivnost za prijenos upravljačkih prava. Taj propust nije nanio nikakvu štetu budžetu Brčko distrikta. Vrlo popularna tema u pokušaju kompromitacije političkih rivala su optužbe za izdaju interesa države i ugrožavanje nacionalnih interesa. I za takve nakane nemaju nikakvu argumentaciju. Na kraju, rezultat glasanja pri izboru mene na funkciju gradonačelnika najbolje demantiraju one koji osporavaju taj izbor jer niko nije glasao protiv. To je rijetkost, primjer je političke korektnosti. Zajedno ćemo se boriti za jedno, a to je bolji život za sve građane Brčko distrikta, to je trajni zadatak i vlasti i opozicije.

 

 

 

 

(faktor.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img