Nevladine organizacije u CT aparat: Skupština završila 54. redovnu sjednicu

- Reklama -

Skupština Brčko distrikta BiH završila je u srijedu 30. oktobra 54. redovnu sjednicu.

Razmatrani su i u prvom čitanju usvojeni Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duvana i duvanskih proizvoda na javnim mjestima, dok je u drugom čitanju usvojen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u Brčko distriktu BiH.

- Reklama -

Razmatran je i usvojen Predlog odluke o povlačenju iz skupštinske procedure Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama kako bi se na bolji način definisalo pitanje formiranja udruženja i nevladinih organizacija.

Poslanici su razmatrali i usvojili predlog mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta u Brčko distriktu BiH. Razmatrana je i Informacija o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju Studen Co Holding GmbH. Informacija je primljena k znanju a poslanici su usvojili Zaključak kojim Skupština traži od Vlade Brčko distrikta BiH da iz Memoranduma o razumijevanju isključi odredbe koje govore o nadoknadama. Skupština traži od Vlade da se okvirno navedu projekti i potencijalne lokacije projekata kao i dinamika realizacije koja će činiti poseban dio Memoranduma. Poslovnu inicijativu za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu Studen Co Holding GmbH treba da dostavi Skupštini radi razmatranja i izjašnjavanja na Skupštini. Od Vlade se takođe traži da obaveze utvrđene Zaključkom izvrši hitno i dostavi Skupštini na razmatranje.

U nastavku 54. redovne sjednice razmatrana je Informacija u vezi s nabavkom CT aparata i magnetne rezonance u svrhu korišćenja i sprovođenja dijagnostičkih procedura u JZU „Zdravstveni centar Brčko“. Donesen je Zaključak kojim je Skupština zadužila šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge da odmah definiše specifikacije tenderskih dokumentacija za

nabavku CT aparata i magnetne rezonance, da se bez odlaganja raspiše tender za nabavku ovih aparata. Skupštinskim Zaključkom zaduženi su Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ da do 1. juna 2020. godine obezbijede prostorne pretpostavke za smještaj CT aparata i magnetne rezonance.

Poslanici su razmatrali i Informaciju o pričinjenoj šteti na području Brčko distrikta koju su nanijele divlje životinje.

Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu rekao je da je Vladi upućen predlog ustanovljavanja lovišta i da je pripremljen predlog za izlovljavanje divljih svinja kako bi se spriječila pojava bolesti afričke svinjske kuge koja je već prisutna u susjednim zemljama, kao i štete na oko 3.500 kvadratnih metara koju je do sada prijavilo jedanaest (11) proizvođača, tri mjesne zajednice i jedno udruženje. Nakon donošenja potrebnih odluka u Vladi, izlovljavanje bi, kako je rekao, vršila lovačka udruženja koja funkcionišu na tim područjima u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH.

Doneseno je nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH za izgradnju objekata putne i vodovodne infrastrukture i regulacionih planova u nekoliko mjesnih zajednica.

Poslanici su odložili razmatranje više pitanja među kojima Nacrt zakona o dopuni Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju, godišnjeg Izvještaja VSTS BiH za 2018. godinu i Izvještaja o procesu inicijalne fiskalizacije.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime