spot_img
spot_img

“Nemo” i “Atos” na Savi uče djecu da plivaju

spot_img
spot_img

Da Sava i šetalište oko nje ne budu samo ukras Brčkog, nego i da posluže kao plaža i kupalište najmlađim Brčacima pobrinuo se plivački klub “Atos” u saradnji sa ronilačkim klubom “Nemo”,  čija je ovo inicijativa prvenstveno i bila.

Oni su na Savi organizovali školu plivanja za mališane, ali i stariju djecu neplivače.

Važno je i korisno da djeca nauče plivati upravo u rijeci, jer se ona po strujanju i težini savlađivanja svakako razlikuje od stajaćih voda, posebno bazena, gdje se škole plivanja obično održavaju.

“U suštini se vrše obuke na bazenima, a mi smo imali želju da tu djecu obučimo na Savi, u tekućim vodama, bolje rečeno živim vodama, gdje djeca mogu da osjete šta je voda, šta je rijeka Sava i ostale rijeke. Obuka ide jako dobro, imamo 12 kandidata. Za nekih 4 dana su nam djeca proplivala, mi smo sretni” rekao je Neđo Mićić, predsjednik ronilačkog kluba “Nemo” Brčko.

Ovogodišnja obuka je prva ovakve vrste, a Mićić je izrazio želju da se i idućih godina ova praksa nastavi, pa i pređe u tradiciju.

“Ovo je besplatno, ne uzimamo nikakvu nadoknadu, želimo da djeci bude lijepo, da se voze na banana, da ih učimo vremenom i skijati, da poštuju vodu, da se boje vode, kako se ponašati na vodi. Oni su ovdje u jednom kampu, gdje smo kao u vojsci – mirno, naprijed, sjedi, nema priče, nema komentara, nema tate mame. Kroz igru učimo da i plivamo i da se družimo” rekao je Mićić.

Predstavnici “Atosa” kao profesionalci na najbolji mogući način obučavaju djecu da se izbore sa riječnim strujanjem, a djeca brzo napreduju.

“Ovi klinci koji su tu stvarno su divna djeca, oni se svaki dan tu druže. To je stvarno  bogatstvo, te zaista možemo reći da Sava i plivanje na njoj može imati budućnost, jer mi imamo podmladak, desetoro djece – desetoro djece” rekao je Draško Đurić, predsjednik plivačkog kluba “Atos” Brčko.

Do sada na Savi nije bilo kupanja djece, iz “Atosa” su, kažu, zadovoljni što su i  djeci i roditelima razbili strah od Save. Kreće se, naravno, od najosnovnijih tehnika.

“Većina klinaca koji su tu, njih već troje – četvoro je naučilo da pliva. Radi se o osnovnim stvarima što se tiče plivanja a to su: održavanje na vodi, slobodan stil, prsni stil, par tih tehnika, to jest osnove plivanja” kaže Đurić.

Kako bi se nešto više moglo uraditi, organizatori ove obuke kažu da su prevashodno potrebni zatvoreni bazeni, kako bi djeca nastavila da plivaju preko zime, budući da im je ovih 3 do 4 mjeseca na Savi malo vremena da nauče djecu bilo šta više od najosnovnijeg plivačkog stila i održavanja na vodi.

“Tu sam došla da naučim da plivam, nakon tri dana sam naučila da plivam sa Tulijom. Nisam znala nikako da plivam, u vodu nisam smjela ući. Ja jedva čekam da svane, da dođem ovdje” rekla je Melita Ahmetašević.

“Naučila sam da plivam za dva dana. Ne plašim se nimalo, lijepo mi je” kaže Samra Ahmetašević.

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img