spot_img

Neizvjesna ovogodišnja sezona kupanja u Brčkom: Gradski bazeni opasni za kupače

Published:

Ovog leta Brčaci neće moći da se kupaju u gradskim bazenima ako se sa nadležnim u Vladi Brčko distrika ne postigne dogovor oko obnove kompleksa.

Alen Mujkić, iz firme „Proleter“ koja je zakupila Gradske bazene na period od 10 godina, navodi da je najveći problem oštećenje pločica.

– Zbog toga smo u jednoj sezoni imali dvadesetak povreda. Iako smo više puta razgovarali sa nadležnima nismo pronašli rešenje za sanaciju bez koje nema sezone kupanja. Umesto dotrajalih pločica prošle godine smo stavljali itison, ali to nije rešenje jer pločice pucaju svuda – kaže Mujkić.

Ugovor o zakupu Gradskih bazena potpisan je između ove firme i Vlade Distrikta 2013. godine i njime se zakupac obavezao da bazene dovede u funkcionalno stanje, brine o tekućem održavanju i obezbedi rad bazena tokom cele sezone.

– Mi smo uložili značajna sredstva, preko 200.000 KM i doveli bazene u funkciju, iako nikada nismo dobili zvaničnu informaciju da smo to uradili. Proteklih godina smo ih održavali, ali s obzirom da su sagrađeni pre tridesetak godina, zahtevaju sveobuhvatnu rekonstrukciju. To više nije stvar tekućeg održavanja već investicionih ulaganja koja nisu definisana ugovorom – kaže Mujkić.

U Kancelariji za upravljanje javnom imovinom potvrdili su da je zakupac prošle godine tražio sanaciju i izmenu pločica u bazenima ali da, s obzirom na odredbe ugovora, Distrikt ne može raditi bilo kakva ulaganja jer su svi troškovi ulaganja i dovođenja bazena u tehnički i funkcionalno ispravno stanje obaveza zakupca.

Prema proceni Sektora za održavanja ove Kancelarije zamena keramike bi koštala 55 hiljada KM. Ovo ulaganje, kao ni naknadna kompenzacija kroz zakupninu, nije bilo moguće jer se sa tim, zbog ugovornih odredbi, nije saglasilo Pravobranilaštvo.

Slažu se sa zakupcem da je Gradskim bazenima potrebna sveobuhvatna rekonstrukcija, ali ističu da to u postojećim okolnostima i važećem ugovornom odnosu, nije moguće obezbediti iz budžeta. Za tu namenu mogao bi se izdvojiti novac samo ukoliko bi Gradski bazeni bili tretirani kao kapitalni projekat.

Ostaje neizvesno da li će se za ovaj problem tražiti rešenje na relaciji Vlade i zakupca ili će neko od njih posegnuti za tužbom. Kakav god ishod bio Brčaci teško mogu očekivati da će se ovog leta, koje je na pragu, kupati na Gradskim bazenima.

Projekat mrtvo slovo na papiru

Gradski bazeni u Brčkom sagrađeni su 80-ih godina. Pored dva bazena ovom kompleksu pripadaju i prateći, ugostiteljski objekti. Pre desetak godina urađen je projekat rekonstrukcije koji podrazumeva kompletnu rekonstrukciju infrastrukture, svih sadržaja ovog kompleksa kao i njegovo pokrivanje. Pošto je reč o višemilionskom iznosu, realizacija još nije počela.

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img