Natalitet u Distriktu pada, mortalitet raste

Prema podacima Pododjeljenja za matičnu evidenciju Vlade Brčko distrikta, prošle je godine u matične knjige rođenih upisano 1.095 osoba, što je za 10 manje u odnosu na 2016. godinu, kada je upisano 1.105 novorođenih osoba.

To je smanjenje nataliteta za jedan posto, izjavila je za Radio Brčko šefica Pododjeljenja Mira Pudić.

- Reklama -

Lošije su informacije i kada je riječ o upisu u matičnu knjigu umrlih. Prošle su godine u Brčko distriktu umrle 1.143 osobe, što je poredeći sa 2016. godinom više za oko 12 posto, kada je bilo 1.012 upisa umrlih.

Prošle je godine u Distriktu obavljeno 525 vjenčanja, što je za 50 vjenčanja više nego godinu ranije, kada je 475 parova sklopilo brak.

Veb servis matične službe Brčko distrikta prošle je godine zabilježio vrlo značajan napredak kada je riječ o provjerama podataka neophodnih za izdavanje ličnih dokumenata. Tako je u prošloj godini evidentirano oko 20.000 provjera, u odnosu na 2016. godinu kada je bilo oko 53.000 provjera, odnosno izdavanja rodnih listova ili uvjerenja o državljanstvu. To je ogroman pomak jer je za oko 60 posto smanjen broj fizičkih provjera, odnosno izdavanja pomenutih dokumenata na papiru.

Broj podnesenih zahtjeva za izdavanje entitetskog državljanstva stanovnika Brčko distrikta iz godine u godinu opada. To je i logično jer se taj postupak odvija već nekoliko godina i sve veći broj stanovnika Distrikta do sada je odredio državljanstvo, dodala je još Pudićeva.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime