spot_img

Nastavljene aktivnosti na regulaciji korita rijeke Brke

Published:

spot_img

Aktivnosti na pripremnim radovima na regulaciji korita rijeke Brke u urbanom dijelu grada Brčko nastavljeni su, kazala je Ljiljana Zenunović, šefica Pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH.

Regulacija korita će se raditi uzvodno u dužini od kilometar i 400 metara, odnosno od postojećeg regulisanog dijela koji se nalazi kod ušća rijeke Brke u Savu do mosta na Klancu.

„Krajem prošle godine započeti su pripremni radovi, ali su zaustavljeni zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Međutim, početkom proljeća aktivnosti na pripremnim radovima na regulaciji korita rijeke Brke su nastavljene. Vrijednost ugovorenih radova je 1.140.591 evra. Regulacija podrazumijeva ispravljanje riječnog korita, odnosno krivina rijeke Brke i korito će se raditi od regulisanog dijela, tj. od ušća rijeke Brke u Savu, pa sve uzvodno oko kilometar i 400 metara, odnosno do mosta na Klancu. Korito će se raditi kao što je urađena regulacija regulacija kod ušća još prije rata“, objasnila je šefica Zenunović.

Cilj projekta je da se poveća stabilnost riječnog korita, reguliše vodni režim i da se poveća stepen zaštite od poplava ljudi i materijalnih dobara. Ljiljana Zenunović je kazala da očekuje da radovi budu završeni krajem ove godine.

„Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, završetak radova očekujemo krajem ove godine“, kazala je Ljiljana Zenunović.

Projekat se realizuje iz IPA sredstava iz 2014. godine pod pokroviteljstvom Evropske unije i sačinjenog Akcionog plana zaštite od poplava i upravljanje rijekama u BiH 2014–2021. U okviru Akcionog plana Brčko distrikt BiH je kandidovao dva projekta koja se odnose na rekonstrukciju savskog nasipa i regulaciju rijeke Brke u urbanom području grada.

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img