spot_img
spot_img

“Наранџасти дан” у Брчком: Низом активности против насиља над женама и дјевојчицама

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Удружење активних жена „Џендер“ Брчко обиљежило је јуче 25. новембар „Наранџасти дан“ – Дан борбе против насиља над женама и дјевојчицама.

Они су на Тргу младих у Брчком најавили вишедневне активности које ће реализовати кроз пројекат „Образовањем младих жена до бољег друштва“ који финансира Влада Брчко дистрикта, а Џендер центар га спроводи у сарадњи са клубом „Буди мушко“ Прони центра.

– Све до 10. децембра и Међународног дана људских права имаћемо низ активности. Радићемо углавном с младима, који ће имати прилику да кроз низ радионица осмисле кампање за 8. март наредне године. Организоваћемо и округли сто са представницима институција који ће их упознати са обвезама које имају по пријавама насиља у породици и упознати их са Законом о заштити од насиља у породици и пратећим актима – рекла је Татјана Ристић, предсједник удружења „Џендер“ Брчко.

Истакла је да број пријава за насиље у породици није порастао али да је забиљежен пораст броја случајева који се процесуирају.

– Полицији Брчко дистрикта пријављено је 10 случајева насиља у породици, од чега је 9 прослијеђено Тужилаштву. У само Тужилаштво Дистрикта стигло је 16 пријава од којих се процесуира 10, а Центру за социјални рад пријављено је 8 случајева насиља над женама и дјевојчицама. У два случаја радило се о малољетним дјевојчицама, које су смјештене у сигурну кућу – рекла је Ристићева.

Додала је да Брчко нема сигурну кућу али да има споразум са сигурним кућама у БиХ, којих је укупно 9, од чега су 3 у Републици Српској.

Ристићева је нагласила да је у односу на пријављене случајеве сива бројка насиља над женама у породици знатно већа и подсјетила да се, осим физичког, оно манфестује и као психичко, економско, сексуално, а у новије вријеме чак се појављује и вјерско насиље.

– Према нашим подацима, свака пета жена изложена је физичком насиљу док је свака трећа од своје 15. године била изложена некој врсти насиља – закључила је Ристићева.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img