Nakon šest godina: Usvojeni antikoruptivni zakoni

U nastavku 30. redovne sjednice Skupština Brčko distrikta BiH, u srijedu 6. juna 2018. godine, donijela je Zakon o Kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

– Nakon više godina konačno smo usvojili ova dva neizmjerno važna zakona iz oblasti borbe protiv korupcije koji podrazumijevaju formiranje nezavisnog tijela koje će se baviti preveniranjem, ukazivanjem, analizama i raznim inicijativama koje će pospješiti našu borbu u suzbijanju korupcije na području Brčko distrikta i zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Na taj način Brčko distrikt je ispunio svoju obavezu na evropskom putu BiH i svoju društvenu obavezu koja će, vjerujem, dovesti do toga da korupcija bude svedena na minimum podnošljivog, kako je to u civilizovanim evropskim zemljama – rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

- Reklama -

Dodao je da će se tehničke pripreme morati obaviti vrlo brzo, od imenovanja vršioca dužnosti direktora do sistematizacije, kao pretpostavke za budžetiranje pozicija koje će se naći u ovoj kancelariji.

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2017. godinu kao i Plan i program rada Izborne komisije Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.

Usvojeni su i izvještaji o radu u prošloj godini Zavoda za zapošljavanje i pravosudnih institucija Brčko distrikta BiH.

Skupština je donijela Zaključak o neprihvatanju Zaključka Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH od 4. juna 2018. godine i zaključila da je neodrživa konstatacija o kontinuiranom pritisku na Pravosudnu komisiju zbog toga što Skupština insistira na poštovanju člana 20 Statuta Brčko distrikta BiH.

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2017. godinu kao i Plan i program rada Izborne komisije Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.

– Nepostupanje po aktima Skupštine predstavlja izbjegavanje primjene člana 20 Statuta Brčko distrikta BiH, a ne pritisak na Pravosudnu komisiju kako se to pokušava predstaviti Visokom sudskom i tužilačkom savjetu – stoji u skupštinskom Zaključku koji će biti proslijeđen Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime