Nakon rebalansa, Budžet Distrikta oko 242 miliona KM

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 28. vanrednoj sjednici Prijedlog odluke o usvajanju amandmana na Budžet Brčko distrikta BiH za 2017. godinu, koja će biti upućena u skupštinsku proceduru.

U Budžetu Brčko distrikta BiH za 2017. godinu planirani prihodi se uvećavaju za 6.210.205,19 KM. Ukupan budžet sa rebalansom je 241.969.932,68 KM.

- Reklama -

Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo zbog usvojenog Rebalansa budžeta u kojem su, kako je istakao, možda po prvi put izdvojena značajna sredstva za realizaciju kapitalnog projekta izgradnje multifunkcionalne sportske dvorane.

„Onako kako smo se dogovarali i na čemu sam insistirao, nakon što smo oprihodovali sredstva u iznosu od 6.200.000 KM, namijenili smo ih za izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane sa otvorenim i zatvorenim bazenima. To je nešto što nedostaje gradu i nadam se da će Skupština imati razumijevanja i da će rebalans kao takav biti podržan“, istakao je Milić.

On je dodao da je značajno i izdvajanje nedostajućih sredstava za isplatu podsticaja u poljoprivredi.

„Prema dogovorima koje smo danas imali do kraja godine ćemo imati još jedan rebalans budžeta u kojem će se naći tehnički amandmani odjeljenja Vlade koji se odnose na započete projekte. Radi se o prenosu sredstava za određene namjene, a ne o uvođenju novih prihoda. Dogovorili smo se o potrebi da Odjeljenje za komunalne poslove u budžetu za 2018. godinu planira određena sredstva za izgradnju trafostanica na prostoru distrikta čiji je nedostatak prepreka novoj stambenoj gradnji na prostoru distrikta. Dogovoreno je i da se u budžetu obavezno nađu i sredstva koja nisu utrošena po odjeljenjima, ali prema utvrđenim prioritetima, dakle sredstva koja predstavljaju višak prihoda nad rashodima i da se na određeni način zanove u budžetu za 2018. godinu“, istakao je Milić.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, rekao je da prihod u iznosu od 6.210.205,19 KM potiče od sukcesije od klirinškog duga Rusije prema bivšoj Jugoslaviji te da je u toj raspodjeli Brčko dobilo navedeni iznos novca.

„Odjeljenja i institucije su analizom smanjili sredstva u budžetu i napravili uštede od 5.189.068 KM i sve je raspoređeno po zahtjevu odjeljenja i institucija. Radi se o stvarima tehničke prirode“, zaključio je Lučić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime