Nakon rebalansa, Budžet Distrikta oko 242 miliona KM

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 28. vanrednoj sjednici Prijedlog odluke o usvajanju amandmana na Budžet Brčko distrikta BiH za 2017. godinu, koja će biti upućena u skupštinsku proceduru.

U Budžetu Brčko distrikta BiH za 2017. godinu planirani prihodi se uvećavaju za 6.210.205,19 KM. Ukupan budžet sa rebalansom je 241.969.932,68 KM.

Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo zbog usvojenog Rebalansa budžeta u kojem su, kako je istakao, možda po prvi put izdvojena značajna sredstva za realizaciju kapitalnog projekta izgradnje multifunkcionalne sportske dvorane.

„Onako kako smo se dogovarali i na čemu sam insistirao, nakon što smo oprihodovali sredstva u iznosu od 6.200.000 KM, namijenili smo ih za izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane sa otvorenim i zatvorenim bazenima. To je nešto što nedostaje gradu i nadam se da će Skupština imati razumijevanja i da će rebalans kao takav biti podržan“, istakao je Milić.

On je dodao da je značajno i izdvajanje nedostajućih sredstava za isplatu podsticaja u poljoprivredi.

„Prema dogovorima koje smo danas imali do kraja godine ćemo imati još jedan rebalans budžeta u kojem će se naći tehnički amandmani odjeljenja Vlade koji se odnose na započete projekte. Radi se o prenosu sredstava za određene namjene, a ne o uvođenju novih prihoda. Dogovorili smo se o potrebi da Odjeljenje za komunalne poslove u budžetu za 2018. godinu planira određena sredstva za izgradnju trafostanica na prostoru distrikta čiji je nedostatak prepreka novoj stambenoj gradnji na prostoru distrikta. Dogovoreno je i da se u budžetu obavezno nađu i sredstva koja nisu utrošena po odjeljenjima, ali prema utvrđenim prioritetima, dakle sredstva koja predstavljaju višak prihoda nad rashodima i da se na određeni način zanove u budžetu za 2018. godinu“, istakao je Milić.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, rekao je da prihod u iznosu od 6.210.205,19 KM potiče od sukcesije od klirinškog duga Rusije prema bivšoj Jugoslaviji te da je u toj raspodjeli Brčko dobilo navedeni iznos novca.

„Odjeljenja i institucije su analizom smanjili sredstva u budžetu i napravili uštede od 5.189.068 KM i sve je raspoređeno po zahtjevu odjeljenja i institucija. Radi se o stvarima tehničke prirode“, zaključio je Lučić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime