wso slot
akun wso slot
nuklir slot
akun pro taiwan
slot server taiwan
slot taiwan
akun pro vietnam
slot server vietnam
slot vietnam
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
akun wso slot
nuklir slot
maxwin slot demo
pistol4d
situs judi bola
Nakon Kadrićeve izjave: UG "Demos" Brčko poziva Tužilaštvo da napokon otvori istragu po pitanju zapošljavanja "ugovoraca" - nula49.com
spot_img

Nakon Kadrićeve izjave: UG “Demos” Brčko poziva Tužilaštvo da napokon otvori istragu po pitanju zapošljavanja “ugovoraca”

Published:

spot_img

U javnom sektoru Brčko distrikta BiH godinama unazad se sprovodi način zapošljavanja kojim se obespravljuju i diskriminišu mnogi građani koje neformalno nazivamo “ugovorcima”, a koji su po pravilu posao u javnom sektoru dobili preko neke interesne grupe, najčešće političke organizacije.

Pojedincima koji imaju “najjače veze” ovo predstavlja ulazak u javni sektor na mala vrata i buduće stalno zaposlenje.

Ugovorima van radnog odnosa podstiče se korupcija, kupuju glasovi i krše radnička prava.

Dojučerašnji gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić gostujući u emisiji “Restart Info” na portalu eBrcko.net javno je priznao da su osobe zaposlene putem ugovora o djelu (ugovor van radnog odnosa) upravo i došle do posla zahvaljujući političkim strankama.

Takođe je naglasio da je prilikom dolaska na poziciju gradonačelnika većinu tadašnjih ugovoraca koji su bili angažovani preko Saveza za bolju budućnost Brčko distrikta ostavio u radnom odnosu, što ukazuje na to da je on direktno učestvovao u odabiru angažovanih osoba. Iako je nedavna opozicija, a sadašnja pozicija vodila veliku borbu protiv ugovora o djelu, čini se da su ipak preuzimanjem vlasti nastavili tradiciju stranačkog zapošljavanja.

Naime, Kadrić napominje da su Savez za bolju budućnost Brčko distrikta i Narod i Pravda Brčko distrikt “poskidali” sve SDA ugovorce kako bi svojim sadašnjim, ali i novim članovima pružili priliku da rade na osnovu ugovora o djelu. Javno priznavanje krivičnog djela i svjedočenje da su ostali politički akteri uključeni u isto pruža čvrst osnov za istražne radnje.

Udruženje građana “Demos” Brčko kroz svoje projekte već dugo ukazuje na nepravilnosti, korupciju i nepotizam prilikom zapošljavanja u javni sektor, te ovom prilikom poziva Tužilaštvo Distrikta da konačno otvori istragu po pitanju zapošljavanja “ugovoraca” i procesuira krivično djelo kojima su izložene stotine građana Brčko distrikta BiH.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img