spot_img
spot_img

Након Кадрићеве изјаве: УГ “Демос” Брчко позива Тужилаштво да напокон отвори истрагу по питању запошљавања “уговораца”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У јавном сектору Брчко дистрикта БиХ годинама уназад се спроводи начин запошљавања којим се обесправљују и дискриминишу многи грађани које неформално називамо “уговорцима”, а који су по правилу посао у јавном сектору добили преко неке интересне групе, најчешће политичке организације.

Појединцима који имају “најјаче везе” ово представља улазак у јавни сектор на мала врата и будуће стално запослење.

Уговорима ван радног односа подстиче се корупција, купују гласови и крше радничка права.

Дојучерашњи градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић гостујући у емисији “Рестарт Инфо” на порталу eBrcko.net јавно је признао да су особе запослене путем уговора о дјелу (уговор ван радног односа) управо и дошле до посла захваљујући политичким странкама.

Такође је нагласио да је приликом доласка на позицију градоначелника већину тадашњих уговораца који су били ангажовани преко Савеза за бољу будућност Брчко дистрикта оставио у радном односу, што указује на то да је он директно учествовао у одабиру ангажованих особа. Иако је недавна опозиција, а садашња позиција водила велику борбу против уговора о дјелу, чини се да су ипак преузимањем власти наставили традицију страначког запошљавања.

Наиме, Кадрић напомиње да су Савез за бољу будућност Брчко дистрикта и Народ и Правда Брчко дистрикт “поскидали” све СДА уговорце како би својим садашњим, али и новим члановима пружили прилику да раде на основу уговора о дјелу. Јавно признавање кривичног дјела и свједочење да су остали политички актери укључени у исто пружа чврст основ за истражне радње.

Удружење грађана “Демос” Брчко кроз своје пројекте већ дуго указује на неправилности, корупцију и непотизам приликом запошљавања у јавни сектор, те овом приликом позива Тужилаштво Дистрикта да коначно отвори истрагу по питању запошљавања “уговораца” и процесуира кривично дјело којима су изложене стотине грађана Брчко дистрикта БиХ.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img