Nakon deset godina u Brčkom otvorena izložba umjetničke fotografije

Nakon deset godina, Brčaci od sinoć imaju priliku da vide izložbu umjetničke fotografije u svom gradu.

Naime, svečano je otvorena izložba “Foto BiH 2017”, u organizaciji brčanske Umjetničke galerije, a u saradnji sa Asocijacijom za umjetničku fotografiju u BiH i Asocijacijom Art-foto, Bijeljina. Postavka broji 80 fotografija izabranih na osnovu konkursa koji svake godine raspisuje Asocijacija za umjetničku fotografiju, a na koji se prijavi u prosjeku oko osam stotina fotografa.

- Reklama -

Izložba će obići deset gradova u BiH, a nakon Sarajeva i Banjaluke stigla je i u Brčko. Za posjetioce je otvorena do 6. marta u periodu od 8-16 časova.

Izložbu je svečano otvorila Sonja Đurović, kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta.

„Ono što izdvaja fotografiju u odnosu na druge vrste umjetnosti jeste mnogo precizniji prikaz stvarnosti i bilježenje raspoloženja i trenutaka. Nakon kamere obskure danas smo došli do digitalne fotografije, a ovaj vid umjetnosti postao je pristupačniji i bliži publici u odnosu na slikarstvo ili bilo koji drugi vid klasične umjetnosti, pa se sve više, posebno mlađih ljudi interesuje za ovaj umjetnički izraz“, rekla je Sonja Đurović.

Upravo zbog toga, otvaranju je prisustvovao veliki broj posjetilaca. Pored brčanske publike, izložbi su prisustvovali i gosti iz Tuzle i Han Pijeska, a dodijeljene su i nagrade za crno-bijelu i fotografiju u boji. Prvu nagradu za fotgrafiju u boji dobio je Samir Zahirović iz Tuzle, drugu nagradu Ozren Božanović, takođe iz Tuzle, a treće mjesto pripalo je Mariji Šmanji. U konkurenciji za crno-bijelu fotografiju, prvu nagradu dobio je Alija Kamber, drugu nagradu Leon Bijelić, a treća nagrada otišla je u ruke Dragana Prole.

Na otvaranju su se publici obratili direktor Asocijacije za umjetničku fotografiju Ozren Božanović i selektor izložbe Slobodan Krstić, koji su inače nosioci titule „majstor fotografije“ koju dodjeljuje svjetska fotografska asocijacija.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime