spot_img
spot_img

Највећа политичка криза у историји Дистрикта?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Неизгласавањем Измјена и допуна закона о јавним предузећима који је предложио клуб заступника СНСД-а, а одбили га подржати сви присутни заступници из реда Бошњака и представници Срба из реда опозиције, док су заступници ХДЗ-а били суздржани, на најтранспарентнији начин је потврђено да парламентарна већина у Дистрикту не функционише.

“Сматрам да се и даље договарамо јер је сједница Парламента настављена, и да није ријеч о кризи у раду, већ само дози неразумјевања и вјерујем да ће овај закон за мјесец дана добити зелено свјетло у Скупштини”, истакла је, у име СНСД-а, заступница Слободанка Ћурчић.

Бошњаци унутар брчанског Парламента сматрају да је, смјеном свог савјетника, Исмета Дедеића, без консултација, градоначелник изазвао кризу.

“Жао ми је што они који су кризу изазвали не препознају њене разлоге односно не предлажу прихватљива рјешења за разговор. Но, евидентно је да је ова владајућа већина сада у најкомплекснијој ситуацији од свог формирања. Чак би истакао да је ово највећа криза у коалирању и повјерењу међу странкама од успоставе Дистрикта јер се чине преседани. Свима треба да буде јасно да преко потеза градоначелника и смјене Исмета Дедеића нећемо прећи као да се ништа није десило”, рекао је предсједник Скупштине Дистрикта, Есед Кадрић.

Кад је ријеч о приједлогу за превазилажење ситуације, градоначелник Сниша Милић је био кратак само рекавши: “Ја сам дао приједлог, позвавши Бошњаке да предложе новог савјетника.”

Кадрић је овај придлог одбио уз образложење да се ту не ради о позицијама већ о принципу по којем неко доноси одлуке о смјени представника из једног народа, а да истовремено не консултује представнике власти тог народа.

“Неће СББ предлагати савјетника никаквог. Нама нису функције важне. Важан нам је принцип да се у Брчком не може једнострано понашати нико, било да се ради о градоначелнику, предсједнику Скупштине или било ком другом функционеру. Не знам шта би било рјешење. Знам само да смо у великом проблему”, закључио је Есед Кадрић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ.

Иначе, пријеподневни рад Парламента је закључен врло живом расправом о утрошку средстава грантова у Дистрикту, а иницирана је Информацијом коју је у овом контексту Влади и Скупштини прослиједило овдашње Правобранилаштво.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img