spot_img
spot_img

Najstariji dokument brčanskog Arhiva iz 1878. godine

Published:

spot_img

Arhivskoj građi se nažalost poklanja vrlo malo pažnje, no ne smijemo zaboraviti da ona ipak predstavlja dio naše kulturne baštine i državno je dobro, kako za institucije, tako i za građane. Vođeni ovom činjenicom, posjetili smo Arhiv Brčko distrikta, koji djeluje kao Služba za arhiv u okviru Odjeljenja za javni registar.

Adela Burić, šefica Službe predstavila je rad ove ustanove koja obrađuje i čuva arhivsku građu stariju od trideset godina.

“To je građa organa uprave i ostalih institucija, te različitih pravnih subjekata koji su prestali sa radom. Najstariji dokumenti koji se čuvaju  u depoima su iz perioda Austrougraske, tačnije iz 1878. godine, sa količinom građe od oko 600 dužnih metara”, kazala je Burić.

Burić je predstavila izvještaj Službe za 2016. godinu, po kojem je obrađeno 274 zahtjeva (odgovori na zahtjeve stranaka, izdavanje ovjerenih kopija, uvjerenja, radnih knjižica, reversi i uvidi).

Arhiv Brčko distrikta je u proteklom periodu nabavio savremenu opremu za digitalizaciju arhivske građe. Ali, kako je Burić navela, za ovaj posao nedostaje kadar.

Naglasila je i to da Služba trenutno radi smanjenim intenzitetom, jer je pored šest zaposlenih, od kojih je dvoje na bolovanju, u toku konkurs za dvije upražnjene pozicije.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img