Najčešća imena u Brčkom – Marko, Edin, Marija, Ivana …

Iako je, poslednjih desetak godina, primjetno da roditelji svojoj djeci daju uglavnom kraća i kako ih mnogi vole zvati “moderna” imena poput Leon, Lea, Asja, Sara, Andrej, Mia, Ena i slično, ipak se većina roditelja u Brčkom ne odriče imena koja su se nadijevala djeci pedesetih godina prošlog vijeka. 

Tako roditelji muškoj djeci danas, kaže Mato Itrić, šef Pododjeljenja za matičnu evidenciju, najčešće daju sljedeća imena: Marko, Edin, Goran, Dragan, Admir, Željko, Damir, Adnan, Nikola i Milan.

- Reklama -

Kada je riječ o djevojčicama, najčešća imena su: Marija, Ivana, Ružica, Alma, Jelena, Emina, Dragana, Ana, Amela i Azra. 

Itrić kaže da djeca u Brčkom rijetko dobijaju strana imena, ali i vrlo neobična poput imena Mirsad Đapo koje je dijete dobilo u vrijeme kada je ovaj čovjek bio gradonačelnik Distrikta.

Itrić je naveo da ima, ali takođe vrlo rijetkih, primjera da neko od građana Brčko distrikta traži promjenu imena. To se, uglavnom, dešava u slučajevima kada se radi o ispravkama, ranije nastalih, tehničkih grešaka prilikom upisa imena.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime