spot_img
spot_img

Најбогатији програм обиљежавања Међународног дана Рома у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Међународни дан Рома, данас се обиљежио у Брчком, али и широм БиХ. Но, оно што је специфично за данашњи дан јесте богат програм који траје већ 10 дана у реализацији Владиног и невладиног сектора којег је предводио Омладински центар „Вермонт“.

Организатори наглашавају да су овогодишњим програмом изузетно задовољни те да сматрају да је један од богатији ако не и најбогатији у цијелој БиХ.

Међународни дан Рома, генерално је дан прославе ромске културе, традиције, језика, али и дан подизања свијести о проблемима са којима се Роми суочавају. Како би се пуни ефекат постигао из Омладинског центра „Вермонт“ истакли су да је било неопходно радити значајне заговарачке активности у циљу уједињења интереса невладиног и владиног сектора.

„Заиста смо се потрудили да наше активности реализујемо на начин да обухватимо све кључне актере, од ромске заједнице, до представника власти али и образовних институција. Тешко је истаћи која је активност била најзначајнија, тако да нећу ни покушати али подјсјетићу смо у овом периоду радили едукативне и креативне радионице како са ромском тако и неромском дјецом у школама, прије свега у Другој Основној школи у Брчком, остварили значајан напредак по питању запосливости Рома, те смо договорили заједничке иницијативе са ЈП „Комунално“ Брчко, али и радили на подизању свијести код ширег грађанства, све у циљу разбијања предрасуда и стереотипа према Ромима“ казао је Дамир Раденковић, директор Омладинског центра „Вермонт“.

Меморандум о Сарадњи са ромском заједницом

Једна од кључних активности у овом периоду било је и потписивање Меморандума о сарадњи са ромском заједницом, што у пракси значи да ће Брчко дистрикт уложити додатне напоре у рјешавању проблематике са којом се ромска заједница суочава и то кроз четири дефинисане области дјеловања, здравство, запошјавање, образовање и стамбено збрињавање Рома.

Подсјећамо да су потписници овог Меморандума радоначелник Дистрикта Есед Кадрић, предсједник Скупштине Брчко Дистрикта Синиша Милић и представница ромске заједнице у Дистрикту Мејра Шећић која је истакла своје задовољство овим чином.

„Драго ми је да ћемо се овако заједнички фокусирати на рјешавање ове 4 области гдје имамо проблеме, једино тако можемо створити промјену“ истакла је Шечић.

Потписивање меморандума, као и претходно реализованих активности симболично је озваничено и подизањем ромске заставе на јарболима испред зграде Скупштине и Вијећнице.

Сарадња и реализоване активности са дугогодишњим партнерима

На данашњи дан реализоване су едукативно креативне радионице у сарадњи са младим активистима из Брчког и Полицијом Брчко дистрикта. А у завршетку програма уз подршку заступнице у Скупштини БД БиХ Мејре Шећић реализована је и улична акција гдје су малишани Дневног центра подјелили са грађанима честитке и жеље које су настале као резултат активности које су они сами осмислилили.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img