spot_img
spot_img

Најављени Сусрети: Ево које представе ћемо гледати у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Под слоганом “50 година театралија” овогодишњи Интернационални сусрети театра у Брчком одржаће се од 19. до 27. октобра.

Доносимо вам комплетан програм овогодишњих Сусрета, те кратак опис сваке од представа које нас чекају.

САРТР – Мој син само мало спорије хода (четвртак, 19. 10. 2023.)

Драма Ивора Мартинића „Мој син само мало спорије хода“ у Брчко стиже у продукцији Сарајевског ратног театра.

“Представа прати један дан у породици госпође Мије која настоји да организује сину прославу двадесет и петог рођендана. Мама ће направити торту, тата ће купити поклон, бака и сестра ће помоћи мами, доћи ће и тетка и тетак, а син ће бити најсретнији на тој прослави. Послије ће отићи са пријатељима да прослави двадесет и пети баш онако како он жели. Тата ће загрлити маму и сви ће мирно заспати. У том сну ће мама сањати да је рођендански дан прошао тако лако и да њен син хода. А ми тај сан нећемо гледати. Бранко не хода и никад неће проходати, и то је тако. Прилично једноставно. И није проблем што он не хода, него емотивно прихватање те чињенице. У тим обрисима стана које видимо на сцени, дешава се живот, онај којем и ми најчешће присуствујемо. Нису све породице сретне. Нису све ни несретне. Све су и сретне и несретне. И у том настојању да живот претворе у нешто лијепо са околностима какве јесу, гледамо ликове које јако брзо заволимо, управо због тога јер су нам блиски и истинити,“ истиче Нејра Бабић, драматург представе

Режија потписује Иван Плазибат, а играју Снежана Богићевић, Јасна Диклић, Мирела Ламбић, Сеад Пандур, Јасенко Пашић, Аднан Кресо, Џана Џанић, Матеа Маврак и Енес Козличић.

Народно позориште Републике Српске – Госпођица (петак, 20. 10. 2023.)

У Народном позоришту Републике Српске урађена је представа по дјелу “Госпођица”, великог Иве Андрића.

Драматизацију потписује Вања Ејдус , а режију режији Ђурђа Тешић. Оживљена је ово прича о Рајки Радаковић, њеном свијету и животу у грчу, испричана на другачији начин, на сцени, у покрету, уз музику, као игра.

Живот подређен очевој жељи, аманету као терету, посвећен штедњи новца, штедњи на стварима, на осјећањима, живот у којем је Рајка постала осамљена, скоро безимена, звана само Госпођицом.

Улоге у овој драми тумаче Слађана Зрнић, Наташа Иванчевић, Сњежана Мишић, Бојан Колопић, Данило Керкез, Белинда Стијак и Павле Павић.

БНП – Три дана или успон и пад господина Б. (субота, 21. 10. 2023.)

Представа Босанског народног позоришта из Зенице је настала према роману „Три дана“, аутора Романа Сикоре, за коју режију потписује Тања Милетић-Оручевић.

Радња представе смјештена је у Праг и настала је према истинитом догађају, а говори о господину Б. који од успјешног банкара постаје бескућник и на крају, нако што је три дана лежао на улици, умире сам, без да је ико од пролазника покушао да му помогне.

У представи играју Нусмир Мухаремовић, Снежана Видовић, Адем Смаилхоџић, Синиша Видовић и Златан Шкољић.

ХНК – 55 квадрата (недеља, 22. 10. 2023.)

55 квадрата, текст инспирисан свакодневицом и колумном Јурице Павичића, у slice of life маниру прати савремену сплитску породицу током љетних мјесеци.

Split,25.03.2022.
55 kvadrata-HNK Split

Избачени 1.5. из стана који изнајмљују, Лена и Тино одлучују љетне мјесеце провести код Лениних родитеља, млађег брата и баке у стану од 55 квадрата. Осим најезде туриста, љето у стану отежава непитка вода, пожар који се опасно приближио граду, те смрад одлагалишта смећа који се шири цијелим градом, а посебно кад запуше јужина, метафорички подсјећајући на однос града према својим грађанима.

Режију потписује Иван Плазибат, а играју Горан Марковић, Аријана Чулина, Ана Марија Веселчић, Роко Сикавица, Сњежана Синовчић Шишков и Никола Ивошевић.

Сатиричко казалиште Керемпух – Ожалошћена породица (пондељак, 23. 10. 2023.)

Начело преваре као врховно начело које оркестрира Нушићевом Ожалошћеном породицом не упућује нас на питање – ко ће бити преварен (јер сви ће бити), већ ко ће бити бржи у том процесу надмудривања. С егзистенцијом. Једни с другима. Баш као и са самим собом.

Нушићева оштрица којом засијеца у дубоке слојеве друштвеног ткива не губи на својој бриткости, већ веома прецизно раслојава незаситну похлепу која буја сваком ново произведеном лажи. Лакоћа у производњи и досљедном провођењу лажи унутар Нушићеве породице функционише као незаустављиви мотор који сваким новим окретом све више огољава углађени звјерињак.

У представи коју режира Иван Плазибат играју Хрвоје Кечкеш, Марко Маковичић, Матија Шакороња, Лука Петрушић, Филип Детелић, Вилим Матула, Бранка Трлин, Линда Бегоња, Миа Аночић – Валентић, Анита Матић Делић и Јосипа Анковић.

Београдско драмско позориште – (Пра)Фауст (уторак, 24. 10. 2023.)

Комад “Прафауст” Јохана Волфганга Гетеа, у режији Бориса Лијешевића.

Јунак Фауст непрестано граби, узима све, а тај свијет стално иде напријед. И када дође на сам крај пута, наилази на једно велико ништавило.

Све је сазнао и пробао, а чини се да је на крају знао све оно што и на почетку”, говорио је редитељ о чувеној теми гдје Фауст има фаталну нагодбу са ђаволом.

Улоге у комплексној драми која временски претходи чувеном Гетеовом “Фаусту” тумаче – Светозар Цветковић, Озрен Грабарић, Иван Томић, Даниел Сич, Иван Зарић, Мирјана Карановић, Ива Илинчић и Станислава Николић.

Народно позориште Сарајево – Орестија (сриједа, 25. 10. 2023.)

Представа “Орестија” рађена је према трагедији Есхила, а у режији Слободана Унковског, једног од најнаграђиванијих и најуспјешнијих редитеља у регији.

Мит о Орестији су обрадили у својим трагедијама Есхил, Софокло и Еурипид, а његова проблематика надахнула је и многе писце из каснијих периода.

Ова Орестија промишља питање непрекидног ланца освете које је и данас присутно – до када нова покољења треба да носе терет гријехова својих предака. Слободан Унковски каже да је ово питање данас веома актуелно на просторима читаве регије, те му је из тог разлога Есхилов текст био изазован за поставити на сарајевској сцени ово је комплексно дјело које има више услова за катастрофу него за успјех.

У представи играју Ејла Бавчић Таракчија, Ирфан Рибић, Медиха Муслиовић, Павле Новаковић, Изудин Бајровић, Санела Крсмановић Бистривода, Ермин Сијамија, Ален Коњиција, Мона Муратовић, Ведран Ђекић, Амина Беговић, Мерима Лепић Реџеповић, Маја Изетбеговић, Фарук Хајдаревић, Сара Сексан, Алиса Чајић, Елма Фетић и Ведад Чано.

Народно позориште Сомбор – Радован III (четвртак, 26. 10. 2023.)

Добро позната представа “Радован Трећи”, по тексту Душана Ковачевића у драматизацији Весне Радовановић, а у режији Вита Тауфера, у Брчко стиже као копродукција ЈУ “Град театра” Будва и Народног позоришта Сомбор.

У новој верзији је избледјела жовијалнија карикатуралност, наивнија жаријевска театралност, мрачније и агресивније црте извођења су здробиле питкију комичност, освајајући просторе горког и тамног апсурда.

У представи играју Нинослав Ђорђевић, Биљана Кескеновић, Срђан Алексић, Даница Грубачки, Немања Бакић, Марија Маша Лабудовић, Лазар Николић и Павле Поповић.

Yugoart Београд – Goya (петак, 27. 10. 2023.)

У част награђених, у петак 27. октобра биће одиграна представа “Гоја” у продукцији Југоарт Београд.

Писац и режисер ове представе је Зијах Соколовић.

 

Поред представа, и ове године припремљен је off програм Сусрета.

У четвртак, 19. октобра биће представљена монографија „Сусрети на сцени јединства различитости“ чији су приређивачи Срђан Вукадиновић и Јаков Амиџић.

У понедељак 23. октобра биће представљена монографија „Пола стољећа Сусрета“, а у сриједу, 25.окробра биће представљена „Антологија српске драме I-IV“ приређивача Срђана Вукадиновића и Јакова Амиџића.

У четвртак 26.октобра биће представљен двоброј Година 5 број 3-4 часописа „Сусрети“.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img