Nadležni iz zdravstva apeluju na pridržavanje mjera Kriznog štaba

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Akif Pezerović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici kazao je da u Distriktu nema nijedno registrovano pozitivno lice na korona virus i da se trenutno 636 lica nalazi u kućnoj samoizolaciji.

“Za sada imamo četiri lica koja su podvgnuta testiranju i od ta četiri lica dva su negativna, a za ostala dva čekamo rezultate. Također, iz dana u dan sve bolju uvezanost i saradnju imamo između Inspektorata, Policije Brčko distrikta BiH i Odjeljenja za javnu bezbjednos. U funkciji je broj telefona 080050606 na koji se građani mogu informisati o svemu vezano za korona virus. Ovaj broj je bio preopterećen ali od jutros imamo sedam izlaza tako da je očekivati da će prohodnost biti puno veća. Danas smo angažovali i mikrobiologa i očekujemo da pruži pomoć brčanskom javnom zdravstvu. Također, u toku je i nabavka opreme, a jedan dio je već isporučen. Imati ćemo i softver na kojem će biti sve centralizovano i koji će sadržati sve podatke o licima koji su pod nadzorom”, kazao je Pezerović.

Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo uputila je još jednom apel građanima da se drže uputstava nadležnih jer, kako je kazala, to je za sada jedini način da se zaštitimo od mogućeg širenja virusa.

“Molim i apelujem na građane da se pridržavaju naših uputstva jer to je jedini način da se sačuvamo. Potrebno je da se oni koji ostaju u izolaciji, pridržavaju dobijenih preporuka. Svi se moramo udružiti i poštovati, jer iz sata u sat broj samoizolovanih se povećava i vjerujte malo je onih koji izlaze u odnosu na broj osoba koje dolaze u Distrikt. Imamo registrovano 636 osoba koje su stavljene pod nazor, a to je dijelom i posljedica neposlušnih građana koji su, bez obzira na naš apel, krenuli masovno da dolaze iz inostranstva u BiH”, kazala je Nikolić.

Epidemiolog Mirjana Kuzmanović, također je uputila apel građanima da poštuju mjere koje su naložene, jer kako je naglasila, nepoštovanje tih mjera otežava posao zdravstvenih radnika koji su bitni u ovakvoj situaciji.

“Zdravstveni radnici su uključeni 24 sata i dostupni su našem stanovništvu. Panika kod građana treba da se smiri kako bismo mogli bez problema djelovati. Svjesni smo svi da možemo biti potencijalni klandidati i nosioci virusa te se zbog toga moramo pridržavati mjera. Svi oni koji dolaze u Brčko moraju se javiti na broj telefona 080050606, kako bismo mi imali njegovu evidenciju i da bi se pratilo njegovo zdravstveno stanje”, kazala je Kuzmanović.

Ona je naglasila da je inkubacioni period za sada 14 dana ali i da se može produžiti na 28 dana.

“Inkubacioni period za sada je 14 dana i može se produžiti i na 28 dana. Simptomi korona virusa su identični kao i kod gripe s tom razlikom što je temperatura kod gripe jako visoka i obara pacijenta, a kod korona infekcije ta temperature tinja dva do tri dana, pa onda se pojavi glavobolja, mučnina, opšta slabost. Nešto od ta tri znaka nama mora da ukazuje na sumnju kako bismo testirali pacijenta. Influenca gripe je već u fazi silaska i mnogo je manja zato što je njen kulminacijoni period prošao. Sada ide ljepše vrijeme i očekuju se bolji rezultati”, kazala je Kuzmanović.

Ona je naglasila da se poštivanjem mjera postiže i da zdravstvena ustanova bude zaštićena jer su, kako je kazala, u ovakvoj situaciji zdravstveni radnici svima potrebni.

“Ako se zaraza pojavi cilj nam je da ne uđe u zdravstvene ustanove, što bi bilo fatalno. Kada se zdravstveno osoblje inficira onda je karantin za kompletnu ustanovu. Da do toga ne bi doveli mi smo izdvojili ambulatnu koja radi 24 sata u Domu zdravlja. Ukoliko je teži slučaj mi smo napravili i za ležeće pacijente mjesto i tu imamo 25 kreveta, pet respiratora, a čekamo dodatnu nabavku respiratora. Pridržajimo se uputa jer mi nemamo infektivno odjeljenje, niti možemo očekivati da u okruženju prime naše pacijente”, kazala je Kuzmanović.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime