Nacionalne manjine, nevladine organizacije, Zavod za izgradnju i plate: Zasjedala Skupština Brčko distrikta

Poslanici Skupštine Brčko distrikta održali su u srijedu 14. oktobra 68. redovnu sjednicu na kojoj je usvojeno više zakona među kojima je Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Brčko distriktu .

Riječ je o zakonu koji Brčko distrikt do sada nije imao a kojim se uređuju pitanja prava, sloboda i obaveza nacionalnih manjina u Distriktu. Ovim zakonom se, između ostalog, propisuju osnivanje i nadležnosti savjeta za nacionalne manjine.

- Reklama -

Donesen je i novi Zakon o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH kojim se uvodi novi način sufinansiranja i finansiranja projekata NVO sektora od strane Vlade putem javnog poziva i uz jasne kriterijume. Novina je i uvođenje inspektora za nevladin sektor koji će djelovati u okviru Inspektorata Brčko distrikta BiH zbog čega je Skupština usvojila i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o inspekcijama.

U redovnoj proceduri usvojen je i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dok su po hitnom postupku izmijenjeni i dopunjeni Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog Kovida-19, Zakon o prostornom planiranju i građenju, Zakon o fiskalnim sistemima i Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju.

– Izmjenama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog Kovida-19 omogućili smo da sada Vlada, shodno odlukama Kriznog štaba prati stanje i u slučaju eventualnih negativnih posljedica po privredu Distrikta odlučuje o finansijskoj podršci – rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Predsjednik Kadrić je istakao da je veoma značajno usvajanje Zakona o izmjenama Zakona o prostornom planiranju i građenju.

– Izmjene ovog zakona omogućile su da sada direktno Zavod za izgradnju grada koji je u formiranju, može preuzeti nadležnost izrade prostorno-planske dokumentacije i projektovanja svih javnih objekata po zahtjevu Vlade i uz odluke Skupštine Brčko distrikta – rekao je predsjednik Kadrić.

Po hitnom postupku usvojen je i set zakona o izmjenama i dopunama zakona o platama i naknadama svih budžetskih korisnika kojima su precizirane bruto i neto plata.

Skupština je usvojila izvještaj nadležne komisije o sprovedenoj proceduri za izbor kandidata za članove Upravnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja i donijela Odluku o imenovanju članova Upravnog odbora. Donesene su i odluke o usvajanju elaborata o opravdanosti osnivanja kao i Odluka o opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove u Brčko distriktu, a data je i saglasnost na odluku Fonda zdravstvenog osiguranja za uplatu sredstava.

– Fond zdravstvenog osiguranja nam je dao na raspolaganje 2.000.000 marka viška prihoda nad rashodima koji je već prethodnim rebalansom budžeta prihodovan u budžet distrikta Brčko, a koristiće se za razvoj zdravstvenog sistema – pojasnio je predsjednik Kadrić.

Usvojeno je više izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja i finansijskog poslovanja odjeljenja i institucija Brčko distrikta.

Razmatrana je Informacija o aktivnostima Kriznog štaba u vezi s prevencijom Kovida-19 dok je u vezi sa informacijom o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u Brčko distriktu od Policije Brčko distrikta zatraženo da u što kraćem roku informaciju dostavi nadležnoj skupštinskoj komisiji.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić najavio je mogućnost održavanja još jedne redovne sjednice do kraja mandata ovog saziva Skupštine.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime