Na Trgu mladih obilježen Svjetski dana pčela - nula49.com
spot_img
spot_img

Na Trgu mladih obilježen Svjetski dana pčela

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić prisustvovao je obilježavanju 20. maja – Svjetskog dana pčela na Trgu mladih u organizaciji Udruženja pčelara „Matica“ Brčko distrikt BiH i Udruženja pčelara „Pčela“ iz Gornjeg Rahića.

Gradonačelnik je u razgovoru sa učesnicima izrazio podršku budućim inicijativama koje imaju za cilj očuvanje i unapređenje pčelarstva u lokalnoj zajednici. Predložio je organizaciju konferencije u Brčko distriktu BiH koja bi, kako navodi, bila posvećena pčelama koje su 2017. godine odlukom UN-a dobile svoj dan, 20. maj, a 2019. godine od renomiranog instituta proglašene najznačajnijim bićem na planeti.

„One vrše polinaciju, odnosno oprašivanje preko 70% biljaka koje cvjetaju čime je i proizvodnja hrane nezamisliva bez ovog insekta. Zbog negativnih uticaja novih poljoprivrednih tehnologija, klimatskih promjena, nemara ljudi, aerozagađenja, proizvadnje GMO i tzv. prehrambenog stresa, bolesti i prirodnih neprijatelja, fond pčela je u zadnjih 30 godina dramatično smanjen. Prema procjenama u ovom periodu redukcija ove vrste varira od 75 do 90%, što ozbiljno ugrožava ekologiju i ekonomiju zbog prijetećeg nedostatka hrane. Pčelari i naša cijela lokalna zajednica sa ovog skupa treba da upozore i podsjete na ovaj globalni svjetski problem i upute apel da je sudbina pčele i sudbina čovjeka”, kazao je gradonačelnik.

Podršku su dali i učenici i profesori JU Poljoprivredne i medicinske škole i mališani iz Obdaništa i zabavišta „Naša djeca“.

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img