spot_img
spot_img

Na području Distrikta danas eutanazirano više od 700 svinja

spot_img
spot_img

Na području Brčko distrikta BiH Afrička kuga svinja se širi i dalje, a zaključno sa današnjim danom zaraza je potvrđena na više od 100 imanja. Prema prognozama Veterinarske stanice Brčko u konačnici će biti uklonjeno više 60 posto populacije svinja.

Afrička kuga svinja unatoč svim bio sigurnosnim mjerama Veterinarske stanice Brčko te uloženim trudom i dalje se širi na području Distrikta, te je samo tokom proteklog vikenda potvrđena zaraza na brojnim imanjima.

Kosta Kojić šef Odsjeka za veterinarstvo pri Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo rekao je da je zaključno sa današnjim danom eutanazirano oko 2.300 svinja različitih kategorija.

„Broj eutaniziranih svinja će nastaviti da raste jer samo tokom današnjeg dana na jednom velikom imanju bit će eutanazirano više od 700 svinja. U narednim danima počet ćemo sa eutanizacijom i uklanjanjem svinja na preostalima farmama. Prognoze nisu ohrabrujuće, veliki broj populacije svinja je zaražen, ogromne su štete i na kraju ove sedmice očekujemo oko 3.000 eutaniziranih svinja na području Distrikta“, dodao je Kojić.

Kojić kaže da virus Afričke kuge još uvijek nije potvrđen na ukupno tri imanja ali i dalje savjetuje vlasnicima oprez ako se odluče na konzumiranje mesa jer prema dosadašnjim procjenama virus zahvata preko 70 posto svinja na određenim područjima.

„Preporučujem vlasnicima da ne konzumiraju meso u zaraženim područjima ali isto tako u mjestima u kojima nije potvrđen virus savjetujem da ostatke zakopaju u zemlju te bace kreč kako bi smanjili mogućnost od širenja zaraze“, kazao je Kojić.

Iz Veterinarske stanice Brčko potvrdili su da je i dalje blokiran promet svinja, smanjen je broj markiranja i obilježavanja svinja i da će ta mjera ostati do daljnjeg. Naglasili su još da u ovom trenutku nije potrebno angažovanje dodatnog broja radnika na fizičkim poslovima eutanaziranja i uklanjanja svinja jer su radne ekipe već formirane i raspoređene na terenu.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img