spot_img
spot_img

Na području Brčko distrikta sija preko 20.000 rasvjetnih tijela (VIDEO)

spot_img
spot_img

Brčko distrikt prednjači po broju rasvjetnih tijela u BiH – postavljeno je više od 20 hiljada rasvjetnih tijela za čije se održavanje sistema iz budžetske kase na godišnjem nivou izdvoji oko 200 hiljada maraka.

Iako rasvjetu smatraju neophodnom, građani smatraju da je to puno novca, te da je mrežu neophodno prerasporediti, piše Federalna televizija.

Trenutna mreža rasvjete je zastarjela i skupa, o čemu najbolje svjedoči podatak da se na godišnjem nivou za potrošenu električnu energiju za javnu rasvjetu iz budžeta utroši blizu dva miliona maraka, iako ima ulica u koje rasvjeta još nije stigla. Postojeći sistem zato treba izmijeniti uvođenjem “pametne rasvjete”, čime bi se potrošnja smanjila za pedeset posto i uštedio novac, ali se o tome treba usaglasiti politika, jer bi izgradnja novog sistema koštala oko deset miliona maraka.

“Da li će se ići na privatno-javno partnerstvo ili će se ići parcijalno – da se zamijene određeni kvartovi i određene mjesne zajednice, čekamo krajem augusta studiju izvodljivosti i svakako početkom jeseni bismo počeli da konkretizujemo te rezultate”, ističe Mićo Stevanović, šef Odjela za komunalne poslove Vlade distrikta Brčko.

U ranijem periodu bilo je izvjesnih poslovnih inicijativa koje se tiču modernizacije javne rasvjete, ali zbog nedorečenosti Zakona o javno-privatnom partnerstvu to nije bilo moguće provesti, pa ih je neophodno izmijeniti.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img