spot_img

Na današnjoj sjednici stavljanje van snage odluke o izboru sudije Dragana Tomaša za člana VSTS?

Published:

spot_img

Pravosudna komisija Brčko distrikta trebalo bi na današnjoj sjednici da stavi van snage svoju odluku o izboru sudije Dragana Tomaša za člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, rekao je predsjednik ove komisije Safet Pizović.

On tvrdi da članovi Pravosudne komisije, odlukom da u članstvo VSTS-a predlože Tomaša, koji će zamijeniti Zijada Kadrića kome ističe mandat, nisu ispoštovali preporuku Savjeta da kandidat mora da bude bošnjačke nacionalnosti.

“VSTS je zbog toga reagovao u dva navrata”, rekao je Pizović novinarima.

On kaže da je novi član VSTS-a iz Brčko distrikta imenovan, ali ne po preporuci Savjeta, već “pod pritiscima političkih zvaničnika u Brčkom, prvo Bošnjaka na čelu sa predsjednikom Skupštine, a prije neki dan Srba na čelu sa gradonačelnikom”.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da institucije pravosuđa u BiH treba da riješe pitanje izbora jednog člana VSTS-a BiH iz reda sudija i tužilaca distrikta Brčko.

On kaže da su srpski predstavnici u organima vlasti distrikta morali da reaguju pismom VSTS-u zbog pritiska koji se vrši na nadležne institucije kada je u pitanju ovaj izbor.

“U proteklih 17 godina na mjestu predstavnika distrikta u VSTS-u bio je Bošnjak, što nam nije smetalo, jer je to, vjerovatno, bila u pitanju autonomna odluka nadležnih institucija. Sada smo morali da reagujemo kada se vrši pritisak na te institucije”, rekao je Milić.

Poslanik SDS-a u brčanskom parlamentu Uroš Vojnović kaže da su srpski predstavnici u organima vlasti distrikta reagovali putem pisma VSTS-a kako bi ukazali na potrebu jasnog razgraničenja između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, a ne da bi uticali na pravosuđe.

“Ne sporimo nikom pravo da kao individua šalje dopise, ali to ne smije da se čini u ime zvaničnih institucija”, rekao je Vojnović povodom pisma koje su ranije VSTS-u poslali poslanici bošnjačke nacionalnosti i predsjednik brčanskog parlamenta Esed Kadrić, a u kojem je imperativno traženo da na mjesto člana VSTS-a iz Brčkog bude izabran Bošnjak.

Kritikujući upozorenje Pravosudne komisije da svi poslanici brčanskog parlamenta treba da se uzdrže od uplitanja i uticaja na izbor člana VSTS-a, Kadrić je rekao da ima pravo da komentariše njihov rad isto kao što oni mogu da komentarišu rad ostalih institucija.

“Ja samo ukazujem na činjenice da su svjesno i namjerno prekršili zakon zbog nekih ličnih kalkulacija oko toga ko će iz distrikta da bude izabran za sudiju u VSTS-u”, rekao je Kadrić.

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img