Šta da rade građani koji od deponije ne mogu pobjeći u ljetovališta?

Predstavnici mjesne zajednice Ilićka uputili su nadležnim vlastima u Brčko distriktu otvoreno pismo povodom problema gradske deponije koji se godinama ne rješava. Pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani,

- Reklama -

Možda je lokacija postojeće gradske deponije bila adekvatna prije par desetina godina, kada je taj dio grada bio nenaseljen. Možda je deponija imala dovoljno kapaciteta da primi količine otpada prije par decenija, kada ga je bilo mnogo manje nego danas.

Možda se ni u tim periodima deponijom nije upravljalo na pravi način, ali je proteklih godina problem deponije postao toliko izražen da nas primorava da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo bili sigurni da smo učinili sve da život mještana naselja Ilićka, a i svih građana Brčko distrikta bude ugodniji, a prije svega zdraviji i sigurniji.

Ako ne radi nas, u obavezi smo da učinimo sve radi naših potomaka i njihove sigurnije i zdravije budućnosti.

Mnogo smo razmišljali i ulagali velike napore u pokušaje da shvatimo kako je moguće da se na obali evropske plovne rijeke Save, u gradu koji status DISTRIKT “ponosno” nosi već duže vrijeme, u gradu sa lukom, svega par stotina metara nizvodno od te iste luke nalazi deponija, po riječima mnogih, nelegalna u svakom mogućem smislu riječi.

Na pitanje: “Zašto se ne pronalazi lokacija za izmještanje deponije?” uvijek dobijemo odgovor kako je to sve političko pitanje, kao i ono popularno “nema konsenzusa političkih subjekata“.

Da li je moguće da radi političkih, ličnih ili nekih drugih interesa niste u mogućnosti da se dogovorite o pitanju od velike važnosti za zdravlje svih nas?

Ako griješimo, ispravite nas.

Da li je moguće da ne shvatate da štetni uticaji sa deponije ne biraju ni vjeru ni naciju, već nas sve jednako pogađaju?

Vjerujemo da većinu vas štetni uticaji deponije ne pogađaju u tolikoj mjeri da iste ne možete kompenzovati čestim posjetama planinama i ljetovalištima i na taj način poništiti štetne uticaje brčanske deponije.

Zaboravljate da je mali broj građana Brčko distrikta u mogućnosti da vas prati u stopu po tom pitanju. Šta njima preostaje?

Da ljeto provode iza zatvorenih prozora i u strahu od izlaska na “svjež” vazduh?

Primjećujemo da do popularnog «konsenzusa», vrlo brzo dolazi po nekim drugim pitanjima, a po pitanju lokacije za deponiju, problema koji se neposredno odražava na naše zdravlje se čeka.

Nas zanima šta se čeka?

Ako se čeka pogodan trenutak, pitanje je koji je to trenutak i do kada smo prinuđeni da ga čekamo zajedno sa vama?

Dosta smo čekali i ovo je posljednji pokušaj da na društveno prihvaćen način probudimo ono ljudsko u vama ako ga je još ostalo, a vjerujemo da jeste.

Vjerujemo da jeste, jer smo u neformalnim razgovorima sa mnogima od vas spoznali ljudske vrijednosti, iako su kod mnogih vješto prikrivene.

Ovo pismo shvatite i kao zahtjev da pored “konsenzusa” o lokaciji za izmještanje gradske deponije, budžetom za 2018. godinu predvidite sredstva dovoljna za realizaciju tog projekta.

S nadom da po ovom pitanju nećete postupati vođeni stranačkim interesima, već kao ljudi koji razmišljaju o boljem sutra svojih najmilijih.

Srećni praznici!”

 

Pismo potpisuje Damjan Dundžić, predsjednik MZ Ilićka, a upućeno je na adresu Gradonačelnika, Skupštine, Vlade, kao i na adrese svih opštinskih odbora parlamentarnih stranaka i nezavisnih poslanika u Skupštini Distrikta.

Ostaje da vidimo da li će i ovaj apel mještana Ilićke, ali i čitavog Brčkog, proći bez reakcije, i da li će se građani morati na druge, manje popularne načine, izboriti za svoja prava. Najprije za ono osnovno – da dišu.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime