spot_img
spot_img

Муслимани вечерас обиљежавају Лејлетул-кадр, ноћ вреднију од хиљаду мјесеци

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Вечерас са доласком акшама наступа Лејлетул-кадр, најодабранија и најважнија ноћ у исламском календару.

Лејлетул-кадр је ноћ када је започела објава Кур'ана те самим тим и ноћ у којој се одређују судбине вјерника за наредну годину. У тој ноћи мелеци се спуштају на земљу, а иста се сматра пуном милости, опроста и услишених молитви.

Иако се не може са сигурношћу рећи како се објава десила само и једино тада, муслимани широм свијета практицирају да је обиљежавају управо двадесет и седме ноћи мјесеца рамазана, док је познато како се у задњој трећини мјесеца чини ибадет и упућују молитве.

Такођер, један занимљив податак о томе да се ради управо о 27. ноћи овога светог мјесеца, како већина исламских учењака сматра, јесте тај што се у сури Ел-Кадр налази тридесет ријечи, а двадесет седма ријеч је “она” (хије).

“Ми смо га (Кур'ан) почели објављивати у ноћи Кадр. А шта ти мислиш шта је ноћ Кадр? Ноћ Кадр је боља од хиљаду мјесеци. Мелеки и Џибрил спуштају се у њој, с дозволом Господара свога, због одлуке сваке. Сигурност је у њој све док зора не сване.” ( Ел- Кадр, 1-5. )

Вечерашњу ноћ вјерници ће провести упућујући искрене дове, жеље, наде те тражећи опрост од Узвишеног Господара јер, према ријечима хадиса, “онима који проведу ноћ Кадр у ибадету, бити ће опроштени претходни гријеси”.

“На глобалном плану, ова ноћ је боља од хиљаду мјесеци, а хоће ли то бити на нашем појединачном плану судбоносна ноћ, ноћ прекретнице у нашем животу, ноћ нашег буђења, активирања, жустрог кретања напријед, или још само једна обична ноћ у низу, то зависи од нас”, наводе из исламске заједнице у БиХ.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img