Muslimani proslavili 1439. Hidžretsku Godinu

Pripadnici islamske vjeroispovijesti su u srijedu dočekali 1439. Hidžretsku Novu Godinu. Ovaj događaj ima veliki značaj za muslimane, budući da je on podsjećanje na prelazak poslanika Muhameda iz Meke u Medinu.

U Brčkom je ovaj muslimanski praznik obilježen i prikladnim programom sa mnogobrojnim zvanicama u Domu kulture. Organizator je bila Islamska zajednica Brčkog.

- Reklama -

“Hidžra ima i svoju transcedentnu poruku, univerzalnu poruku, budući da obiluje mnogobrojnim značenjima, simbolima i poukama. Tako da bismo mogli kazati – kada god jedna generacija ljudi ukrasi svoj život simbolima Hidžre, može očekivati rezultate kakve smo imali nakon one prve poslanikove Hidžre” rekao je Mustafa Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko distrikta BiH.

Kao i obično, efendija Gobeljić je imao nekoliko moralnih poruka i savjeta koje je iskazao kroz svoju čestitku, a obratio se, ne samo muslimanima, nego pripadnicima svih konfesija.

“Čestitamo svim muslimanima novu 1439. godinu, uz molbu svemogućem Gospodaru da nam podari mnogo zdravlja, berićeta, porodične radosti i svakog drugog uspjeha i napretka” rekao je Gobeljić.

Gobeljić je primijetio i da je osjećaj za praznike kod naraštaja u današnje vrijeme više razvijen nego prije, ali da čovjek u svojoj vjeri, ma koja ona bila, treba da teži da napreduje i bude bolji.

“Možemo sasvim sigurno kazati da imamo danas jednu veću svijest kod općenito ovdje svih etničkih i vjerskih grupa u BiH, na području Balkana, pa tako i kod Bošnjaka. A, da li je ona na zadovoljavajućem nivou – to je jedno kompleksnije pitanje, zapravo, nikada mi ne možemo doživjeti savršenstvo u vjeri da ne bismo mogli biti bolji, pa prema tome, koliko god smo uznapredovali, uvijek trebamo nastojati da budemo bolji i potpuniji”.

Ovaj događaj osim molitvom na početku programa i drugim običajima, bio je upotpunjen i šarenilom narodne nošnje, te zaslađen domaćom halvom, tradicionalnom poslasticom kojom su sve zvanice i gosti simbolično dočekani na ulazu u Dom kulture.

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime