Muke mještana Vučilovca: Problemi sa vodom i pet godina poslije poplava

- Reklama -

U Mjesnoj zajednici Vučilovac ove godine asfaltirano je više puteva i ulica, a za mještane je to veoma važno jer, kažu, ovo selo još osjeća posljedice poplava iz 2014. godine.

– Ovo je od velikog značaja za nas koji ovdje živimo. Mnogo je ljudi otišlo iz sela, posebno nakon poplava jer ovdje nisu baš neki uslovi za život – kaže Mladen Letić, vršilac dužnosti predsjednika MZ Vučilovac.

- Reklama -

Ističe da je ipak najveći problem mještana Vučilovca vodosnabdjevanje koje je ostalo neriješeno i pet godina nakon poplava kada je postavljen privremeni površinski sistem za vodosnabdjevanje.

– Naš najveći problem je snabdjevanje vodom. Kuburimo s tim već godinama. Imamo samo provučeno crijevo koje su obećali ukopati, ali ništa nije urađeno. Prije petnaestak dana potpuno smo ostali bez vode zbog kvara i ispostavilo se da niko nije nadležan za održavanje i otklanjanje kvara koji je na kraju riješen uz pomoć Komunalnog preduzeća u Brčkom. Proteklih godina plaćano je održavanje, a sada je to palo na mjesnu zajednicu ali mi to sami ne možemo – kaže Letić.

Mještani strahuju od zime i smrzavanje cijevi površinskog vodovoda.

– Ne mogu da shvatim da je prošlo toliko vremena, a da ništa nije urađeno. Dovozimo vodu iz Brčkog i Gorica jer ova voda nije za piće, ali koristi nam bar za potrebe u domćinstvu – kaže Mirolav Lukić mještanin Vučilovca.

Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta kaže da bi izgradnja vodovodne mreže u Vučilovcu mogla početi naredne godine.

– Čekamo donošenje odluke Skupštine o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju sekundarne vodovodne mreže. Ova odluka uvrštena je u dnevni red narednog skupštinskog zasjedanja – rekao je Bulatović.

Pojasnio je da nakon donošenja odluke može početi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanje građevinske dozvole.

– Novac je obezbjeđen. Na raspolaganju nam je 180.000 KM od čega 80.000 za prvu, a preostalih 100.000 za drugu fazu – kaže Bulatović.

Dodaje da će novom vodovodnom mrežom nastojati obezbjediti vodosnabdjevanje na cijelom području Vučilovca iako je riječ o velikom prostoru sa veoma razuđenim domaćinstvima.

U Vučilovcu je prije poplave 2014. godine bilo 120 domaćinstva, a danas ih je oko 100. Iako je savski nasip izgrađen mještani i dalje strahuju, jer je kako ističu na nekim dijelovima bilo pucanja, a posebno ih brine učestalo obrušavanje zemlje na ustavi kod crpne stanice.

Neophodan betonski potporni zid

Ustava je završena 2016. godine i u protekle dvije godine intervenisno je nekoliko puta jer voda stalno prodire.

– Smatram da to nije dobro projektovano i da tu treba izgraditi betonski potporni zid jer ovako stalno izdvajamo novac, a problem je i dalje prisutan – izjavio je ranije Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Izgradnja ustave koštala je 1,1 milion KM, a novac je obezbjedila Vlada Brčko distrikta.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime